Milují nás domácí mazlíčci stejně jako my je?

18.10.2018 | Bydlení a design

Naše pejsky, kočičky, morčata nebo dokonce třeba i hady milujeme nadevše. Pořídili jsme si je, abychom se o ně starali a oni byli členy naší rodiny. Mají to ale zvířata stejně? Která z nich dovedou člověka opravdu zbožňovat a která jen přetrpí naši přítomnost?

Psi

Je pravda, že se mnoho psích společníků upíná na svého pána a dokážou mu být věrní po celý svůj život. Krásným příkladem je pes Hačikó, který čekával na svého pána na nádraží každý večer ve stejnou hodinu. Když majitel psa zemřel, pejsek na svého pána přesto každý den čekal celých deset let. Tady už by se asi dalo hovořit o lásce, že? Ano. Psi skutečně prožívají ke svým pánům velký cit, jelikož vylučují hormon oxytocin, stejně, jako lidé. Jejich emoce se tak velmi podobají těm lidským.

Kočky

Kočky jsou dalším druhem zvířat, který vylučuje hormon štěstí a lásky – oxytocin. Na rozdíl od psů ho však vylučují v mnohem menší míře. Přesto, že si dokážou na svého pána zvyknout a vyhledávat jeho přítomnost a fyzický kontakt, stále převládá zvířecí pud, který zamezuje tomu, aby se kočky „zamilovávaly“ do lidí hlubším citem. Kočka bude tedy vždy především šelma.

Papoušci

Papoušci jsou inteligentní tvorové. Často se u nich můžeme setkat s reakcemi, které připomínají zájem o člověka, který se o ně stará, když se vyskytne v jejich blízkosti. Je pravda, že ke svým chovatelům dokážou ptáci chovat pozitivní emoce, ale spíše proto, že se naučili nebát se ho. O lásce u ptáků hovořit nelze.

Hadi

Často nám chovatelé hadů vysvětlují, že zrovna ten jejich nekouše, protože je ochočený, má svého pána rád, a dokonce se rád mazlí. Do jisté míry tomu tak opravdu je. Pokud jde ale o hadí myšlení, je to přece jen trochu jinak. Hady lze opravdu do jisté míry ochočit. Je možné je naučit, že člověk jim neublíží a podnítit tím respekt k chovateli a eliminovat potenciální útočnost. Hadi ale opravdu milovat neumí. Nemají žádné hormony, které by stály za podobnými emocemi a to, že jsou hodní, můžeme brát spíše jako jejich laskavost. To samé platí i u agam, leguánů nebo chameleonů.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat