Naučte se lépe pečovat o matrace

09.02.2021 | Bydlení a design

Ke zdravému životnímu stylu patří i péče o prostředí, ve kterém trávíme velkou část svého života - postel. Je tedy více než vhodné naučit se dobře starat o matrace, na které denně celou noc spíme.

Hygiena na prvním místě

Ačkoli uléháte umytí, a tedy čistí, najdeme v matraci každého člověka miliony roztočů, kteří žijí z šupinek lidské kůže a potu a prachu, který se v matraci usadí. Největším problémem jsou však výkaly těchto mikroskopických zvířátek, které jsou pro mnoho spáčů velmi silným alergenem. Přestože se nabídka luxusních a kvalitním matrací v dnešní době rozrůstá, povědomí o jejich hygieně není příliš valné. Není tedy divu, že se u nás v posledních letech výrazně zvýšil počet alergiků a astmatiků. Je totiž nutné o matraci správně a pravidelně pečovat.

Cirkulace vzduchu

Základní podmínkou pro správnou funkčnost matrace je umožnění kvalitní cirkulace vzduchu z obou stran matrace. Vyvarovat byste se tak měli pevným deskovým roštům, ve kterých nejsou mezery zajišťující proudění vzduchu. Mnohem lepší je uložení na pevném prkenném nebo lamelovém roštu.

Nestelte postel

Ačkoli neradi opouštíme postel, aniž bychom ustlali, odborníci stlaní příliš nedoporučují. Složení pokrývek a jejich zastlání přehozem, bez dostatečného odvětrání vlhkosti, která se v matraci za dobu našeho spánku nahromadila, totiž přispívá k tvorbě plísní a množení bakterií. Ideální je, pokud peřiny z postele odstraníte, matraci necháte volně dýchat a pokrývky vyvětráte třeba na balkoně.

Větrání

Matraci stačí pořádně vyvětrat zhruba jednou za pololetí. Postavte ji na čerstvý vzduch a nechte ji tak celý den. Pokud se v noci často potíte, větrejte jednou za dva až tři měsíce, pokud jste po nemoci, udělejte to hned, jakmile se doléčíte. Občas je také vhodné potah matrace vyprat a matraci vysát vysavačem. Samozřejmě vás to nezbaví všech roztočů a bakterií, ale alespoň se velké části zbavíte.

Výměna matrace

Výměna matrace by podle doporučení lékařů měla z hygienických důvodů probíhat nejdéle po osmi letech. Reklamní taháky se zárukou několika desetiletí jsou tedy poměrně zavádějící. Ačkoli může stav matrace působit jako neměnný, její vnitřek dávno žije vlastním životem. Je také možné nechat jednou za dva roky matraci speciálně vyčistit. Firma přijede až k vám domů a za pomoci profesionálních prostředků a techniky vaši matraci vydesinfikuje. Přesto se ale nedoporučuje používání stejné matrace déle, než deset let.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat