Časté chyby při praní prádla

15.02.2021 | Bydlení a design

Zaprané oblečení, páchnoucí prádlo a nakonec rozbitá pračka. Ačkoli se většinou snažíme dodržovat doporučení výrobců, ne vždy je výsledek podle našich představ. Jaké nejčastější chyby děláme při praní naší garderoby?

Příliš mnoho pracích prostředků

Nejčastější chybou, kterou dělají lidé při praní svého prádla je nadměrné používání aviváží a pracích gelů a prášků. Nejenže jsou častými viníky zašedlého prádla, ale také vaši pračku zanášejí. Výsledkem je její špatná funkčnost, tlející zbytky špíny v mastném povlaku a následně nepříjemný zápach, který se přenáší i na čerstvě vyprané prádlo. Používání nadměrného množství aviváže má také vliv na stav vašich oděvů. Aviváž slepuje vlákna textilu a namísto měkkého svetru vyndáte z pračky hadr na podlahu.

Nesprávné třídění

Další častou chybou je nesprávné nebo žádné třídění oblečení. Kupička bílého, tmavého a barevného by měl být základ. Dále je ale tako nutné rozlišovat materiály, které perete. Nelze prát froté ručník s hedvábnou halenkou, ačkoli je obojí bílé barvy. Řiďte se značkami na cedulkách.

Špatná teplota vody

Mnohem efektivnější, než krátké praní v horké vodě, je pravý opak. Dlouhodobější působení vody s nižší teplotou je pro prádlo šetrnější. Horká voda se používá pouze v případě, že potřebujete, aby bylo prádlo zbaveno co největšího počtu bakterií, tudíž se hodí pro občasné praní ručníků nebo dětských látkových plen. Jindy jí ale přednost nedávejte.

Nedostatečné čištění pračky

Pozornost byste kromě prádla měli věnovat také samotné pračce. Pravidelné čištění bubnu, potrubí a filtru by mělo být samozřejmostí. Pravidelná údržba by měla být prováděna jednou za tři měsíce a k dokonalému vyčištění vám postačí obyčejný ocet a sáček soli.

Nerespektování doporučení na štítcích

Na štítky na oblečení se nedíváte a pak se divíte, že se prádlo srazilo nebo nevypadá, jako dřív? Není divu. Výrobci na štítcích uvádějí maximální možné teploty, kterým je možné tkaninu vystavit. Pokud je tedy na štítku psáno, že lze prát na třicet stupňů, nemhuřte oči a nemyslete si, že čtyřicítku tričko ještě zvládne.

Ponechání prádla v bubnu

Jednou z nejlepších cest, jak si zajistit zlámané a páchnoucí prádlo plné bakterií, je hodit prádlo do pračky ráno a s jeho vyndáním čekat až do večera, mnohdy i do druhého dne. V pračce se prádlo rychle zapaří a bakterie se v něm tvoří rychlostí blesku. O zmuchlaném prádle a následném žehlení nemluvě.

Příliš vysoké otáčky

Dobrý způsob, jak si zničit choulostivé tkaniny je i nastavení příliš silných otáček. Na lehké textilie používejte klidně ty nejnižší. Vysoké otáčky se hodí na těžké tkaniny nebo při větším naplnění bubnu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat