S důvtipem na ucpané odpady v domácnosti

Klasická situace - voda z umyvadla nechce odtékat, v odpadu se tvoří bublinky a ze sifonu se line příšerný zápach. Ucpaný odpad umí pěkně potrápit. Jak ho vyčistit? Tyhle tipy nezklamou!

Ucpaný odpad u umyvadla, dřezu či vany je jeden z nejčastějších problémů, které v domácnosti musíme řešit. V koupelně jsou nejčastěji na vině vlasy a chlupy. Přitom to lze vyřešit jednoduše. Stačí si koupit sítko, které bude pasovat do výlevky. V něm se zachytí již zmíněné vlasy, kousky látek a jiné hrubé nečistoty. Je však třeba ho pravidelně kontrolovat a případně propláchnout. Ani tak však není vyhráno.

Situaci totiž neusnadňuje ani vodní kámen, špatně projektované, deformované nebo nekvalitně položené potrubí. Navíc platí, že odpad v kuchyni se často zanáší zbytky jídel a mastnotou, která ulpívá v sifonu. Když se k tomu přidají skořápky či úlomky kostí, vznikne zápach, který vaše čichové orgány jen těžce rozdýchají. Pokud jste tohle nikdy nemuseli řešit, máte štěstí. V opačném případě asi víte, jaké to je, když se odpad ucpe.

Začněte mechanicky

Spolehlivým pomocníkem je v takovém případě zvon, s jehož pomocí vytvoříte silný tlak vody, jež ucpaný odpad prorazí. Pokud toto čištění nepomůže, s velkou pravděpodobností je zanesený sifon. Na jeho vyčištění si stačí připravit nádobu na zachycení vody, která může po odšroubování sifonu vytéct. Sifon se odšroubuje a jeho jednotlivé části se vyčistí. Zároveň je vhodné zkontrolovat, zda je v pořádku těsnění. Pokud tomu tak není, rovnou jej vyměňte.

Rychlé řešení? Chemické čištění!

Mnoho z nás dává přednost chemickému pročištění. Nejrůznější přípravky, ať už na bázi prášku, gelu či granulí zakoupíte v každé drogerii nebo hypermarketu. Jejich aplikace je snadná, vždy však pečlivě čtěte návod a přísně dodržujte doporučení výrobce. Pamatujte na to, že starší potrubí z plastu může vlivem vysokých teplot při probíhající chemické reakci popraskat. Některé přípravky způsobují opravdu bouřlivou reakci a z odpadu doslova prskají. Vybavte se proto ochrannými brýlemi a rukavicemi. A co dělat, pokud situaci nechcete řešit chemií?

Ekologická varianta

Prášek do pečiva se běžně najde ve výbavě většiny kuchyní. Stačí ho nasypat do odpadu v kuchyni a zalít horkou vodou třeba z varné konvice. S usazeninami zatočí i jedlá soda. Větší sáček nasypte do sifonu, přilijte 200 ml octa a po patnácti minutách opatrně zalijte vroucí vodou. Opět pozor na bublání a možné potřísnění oděvů či pokožky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat