Česnek lze vypěstovat i v bytě a to po celý rok

07.07.2021 | Bydlení a design

V domácích podmínkách lze chytře vypěstovat téměř cokoli. Výjimkou není ani česnek, který navíc nevyžaduje žádné zvláštní zacházení v podobě svícení, foliování či hnojení. Přesto nebývá obvyklou rostlinou, kterou najdete na parapetu domácnosti.

Pěstujte ho, jezte ho!

Důvodem, proč pěstovat česnek je především to, že je velice prospěšný našemu zdraví. Snižuje krevní tlak, má silné antioxidační účinky, je účinnou prevencí vzniku rakoviny, podporuje imunitní systém, pomáhá při chřipce a nachlazení a je bohatým zdrojem vápníku, kyseliny listové, vitamínu C a vitaminů skupiny B. A v neposlední řadě je také čím dál tím dražší, proto se vyplatí vypěstovat si ho doma.

Jak na to?

K pěstování česneku v domácích podmínkách budete potřebovat tři věci – nádobu většího rozměru, například truhlík, zeminu a palici česneku, kterou si koupíte v obchodě.

Palici česneku rozdělte na jednotlivé stroužky, ale nezbavujte je slupky. Zasaďte je do zhruba dvoucentimetrové hloubky a dbejte na to, aby byl výhonek stroužku směrem vzhůru.

Hlínu udržujte neustále vlhkou. Česnek nemá rád přemokření, ale vyschnutí je pro něj ještě horší. Po čase začnou z hlíny rašit dlouhé, zelené výhonky, podle kterých poznáte, že je česnek připraven ke sklizení. Dokud je nezralý, jsou výhonky sytě zelené. Když začnou žloutnout, česnek skliďte a jednu palici si ponechte k dalšímu zasazení.

Nádobu mějte nejlépe na místě, kam celý den svítí sluníčko nebo je alespoň stabilní přísun světla.

Tímto způsobem můžete česnek pěstovat prakticky do nekonečna.

Chyby při pěstování

Při pěstování česneku se vyhněte používání jakýchkoli ochranných postřiků. Chemie v tomto případě není vůbec žádoucí a ani rostlině neprospívá. To se ale netýká pouze postřiku. Vyhnout byste se měli také používání hnojiv, na které je česnek poměrně citlivý.

Po sklizení česnek neukládejte nikam do sklenic ani do lednice. Nechte ho volně ležet v pokojové teplotě několik dní a teprve poté ho můžete uskladnit v suché spíži.

Zdroj: goodhousekeeping.com, thespruce.com, gardenmaking.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat