Mytí žaluzií nemusí být horor

03.04.2021 | Bydlení a design

Čištění žaluzií se většinou obloukem vyhýbáme, a není divu. Zabere mnohdy i hodiny času, výsledky nejsou podle našich představ a často dojde i k poškození jednotlivých lamel. Existují ale triky, díky kterým ušetříte spoustu času a výsledky budou lepší než dosud.

Obraťte se na výrobce

První věc, kterou byste měli udělat, než se pustíte do čištění žaluzií, je nahlédnutí do manuálu, který jste při instalaci žaluzií dostali nebo kontaktujte přímo výrobce, který vám poradí, jaký způsob čištění je nejvhodnější. Některé typy žaluzií totiž nesnesou kontakt s vodou nebo saponátem. Na to by vás výrobce měl upozornit, aby nedošlo k případnému poškození.

Popadněte vysavač

Žaluzie bývají především pořádně zaprášené a na to často postačí obyčejný vysavač. Nastavte sací výkon na minimum a žaluzie jednu po druhé přejeďte nástavcem na čalounění. Pokud nejsou žaluzie opravdu zašpiněné nebo mastné, bude odsátí prachu to jediné, co budete muset udělat.

Čištění namokro

Většina žaluzií je vyrobena z hliníku, u kterého nehrozí reakce s čisticími prostředky. Přesto se ale přesvědčte na nějakém méně viditelném místě, že je tomu skutečně tak. Zcela běžně lze ale většinu žaluzií mýt pomocí teplé vody a saponátu. Pokud se jedná o textilní žaluzie, doporučujeme použití čisticí pěny, která je určena na čištění čalouněného nábytku. Žaluzie nepromočí, ale poměrně slušně vyčistí. Pěnu naneste na jednotlivé žaluzie, nechte chvíli působit a poté suchým hadrem vytřete.

Rychlejší způsob

Nejrychlejším způsobem, jak žaluzie umýt, je jejich stočení do stínící polohy, kdy je jednoduše otřete vlhkým hadrem v celé jejich ploše, poté je otočit na opačnou stranu a umyjete stejným způsobem. Tímto způsobem umyjete žaluzie velice rychle, ale výsledek nebude zcela dokonalý, jelikož se lamely mezi sebou překrývají a tak jich vždy část zůstane nedotčena.

Pomalejší, ale efektivnější způsob

Dalším způsobem, který je trochu zdlouhavější, je umytí jednotlivých lamel. K tomu vám skvěle poslouží obyčejná ponožka. Navlékněte ji na ruku, namočte do vody s čisticím prostředkem a uchopte lamelu mezi palec a ukazováček. Přejeďte po lamele z jedné strany na druhou a takto pokračujte, dokud nebudete hotovi. Pokud si práci chcete usnadnit, pořiďte si speciální prachovku na žaluzie, kterou lze používat nasucho i namokro. Jde o malé válečky z mikrovlákna, které zasunete mezi žaluzie a tahem vyčistíte. Některé typy těchto prachovek dokážou vyčistit i pět lamel najednou.

Nejdříve žaluzie, potom okna

Nezapomínejte, že při čistění žaluzií pořádně zašpiníte celá okna. Proto se do čištění a mytí oken pouštějte vždy najednou. Žaluzie však mají přednost, pokud si nechcete přidělat práci leštěním cákanců z již umytého skla.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat