Otravné žehlení nemusí být každodenní rutinou

14.06.2021 | Bydlení a design

Také vás jímají mdloby, když před sebou vidíte tu nekonečnou horu prádla, které čeká na vyžehlení? Někdo si podobné domácí práce užívá, většina z nás se do ní ale příliš nehrne. Vyzkoušejte pár tipů, které vás od této nudné činnosti osvobodí.

Zásadní je množství

Nejčastější chybou, kvůli které jsme pak nuceni žehlit, je přeplňování pračky. Ve snaze vyprat co největší várku prádla najednou ji nacpeme tak, že jdou dvířka jen stěží zavřít. Pak se ale nesmíme divit, že naše prádlo vypadá jako „vytažené krávě z tlamy“, jak s oblibou říkávají naše maminky. Pračku plňte tak, aby se v ní prádlo mohlo dobře převalovat, což je zásadní i pro jeho dobré vyprání.

Správné věšení je polovina práce

Naházet prádlo na sušák je jedna z možností, jak docílit jeho vysušení. Pokud se mu ale budete věnovat o chvilku déle, klidně můžete na vaši žehličku dál nechat sedat prach. Každý kus prádla pečlivě protřepejte a mírně natáhněte do všech stran. Teprve potom můžete přistoupit k věšení. Menší a lehčí kusy je možné pověsit za švy a upevnit pomocí kolíčků, těžší části oděvů je lepší pověsit na ramínko, aby se nevytáhlo svojí vahou nebo abyste předešli obtisknutí kolíčků.

Nepřesušujte

Nechat prádlo na sušáku déle než je potřeba, není dobrý nápad. Přesušené prádlo má tendenci tvrdnout a také se do něj příliš otlačí šňůry a kolíčky na kterých visí. To proto, že se dlouhodobým přehnutím přes sušák ničí a lámou vlákna látky.

Skládejte pečlivě

Skládání je poslední část cesty k úspěchu. Prádlo rozložte na větší podložku, například postel, stůl nebo zem a pečlivě ho uhlaďte. Poté ho složte tak, aby nikde nevznikly sklady, které by po rozložení byly vidět. Prádlo skládejte do vyšších komínků, které svým tlakem prádlo ještě více uhladí. Kalhoty, sukně a jemnější tuniky či trička je lepší vyvěsit na ramínko.

Používejte kvalitní prací prostředky

Velkým pomocníkem je používání změkčovadel a kvalitních pracích prášků či gelů. V případě, že jste v tomto ohledu spořiví, může se vám vaše prádlo odvděčit svojí hrubostí, skvrnami z nerozpuštěného prášku a ztrátou barev.

Zdroj: Názor autora.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat