Ptačí hnízdo pod střechou dokáže pěkně zacloumat s fasádou

08.06.2021 | Bydlení a design

Vlaštovky jsou symbolem štěstí a především příchodu teplého počasí. Jenže v hnízdě pod střechou dokážou našemu domu pěkně ublížit. A takoví strakapoudi dovedou zničit novou fasádu během několika hodin. Jak se proti hnízdění v okolí našeho domu bránit?

Téměř bez šance

Budeme vás muset zklamat, ale zbavit se ptačích návštěvníků asi jen tak nesvedete. Můžete například pomocí plastové mřížky pod okapem zabránit ptákům, aby vlétali do vnitřku střechy, přidáním kovových bodců pod krovy ale mnohdy jen usnadníte stavbu hnízda, které bodce dobře vyztuží. O tom, že je mnoho takto hnízdících druhů chráněno a nesmí se likvidovat ani jejich hnízda, ani samotní ptáci, už nejspíš hovořit ani nemusíme.

Pokud jde o balkony, je situace snadno řešitelná pomocí sítí nebo zasklení, kterým nejen zamezíte přístupu ptáků, ale také zvýšíte teplotní komfort vašeho bytu a ušetříte za topení. Situace u rodinných domů bývá složitější.

Vlaštovky a jiřičky

Tyto dva druhy ptáků se zabydlují pod našimi střechami, v různých výklencích i garážích velice často. Svá hnízda vyrábí mísením slin s hlínou a slepováním jednotlivých kousků. Po odstranění tohoto hnízda zůstává na fasádě domu viditelná skvrna, kterou jde odstranit jen stěží. Tyto druhy se ale rádi do svých hnízd vracejí. Pokud jim ho tedy zničíte, přiletí znovu a postaví si ho hned vedle.

Mnoha majitelům domů, u kterých vlaštovky či jiřičky hnízdí, nevadí ani tak samotné hnízdo, jako nánosy trusu, které se nacházejí pod ním. To lze ale vyřešit přidáním jakési poličky, kterou pod hnízdo zavěsíte nebo přivrtáte a čas od času ji očistíte.

Tito ptáčkové jsou velmi užiteční, protože zbavují naše okolí obtížného hmyzu. Pokud u vás hnízdí v únosné míře, buďte rádi, že je máte.

Datli, žluny, strakapoudi

Tohle jsou ptáci, kteří nám dovedou pěkně zavařit. Živí se klováním do kůry kmenů, odkud si vyzobávají drobný hmyz. Jenže podobně vyklovávají i zateplení našich domů, je to totiž jednodušší, než vyklovat dostačující úkryt v kmeni stromu. Mnohdy vyklovou i několik otvorů, aniž by je potom používali. Jestliže máte potíže s jedním z těchto druhů, postavte budku. Tito ptáci vezmou zavděk i uměle vytvořeným příbytkem. Ve většině případů se do ní skutečně nastěhují a dají vaší fasádě pokoj.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.surevise.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat