Truhlíkovou sezonu zbytečně ohrožují škůdci

11.06.2021 | Bydlení a design

Vysazování okrasných rostlinek, které zdobí naše okna po celou sezonu je téměř za námi. Bohužel jsou „truhlíkovky“ často obětí nejednoho škůdce. Se kterými parazity a chorobami se můžeme setkat nejčastěji a jak se proti nim bránit?

Mšice

Mšice jsou malí černí broučci, kteří v obřích seskupeních sají šťávu rostlin, přenášejí na ně nemoci a dokážou rostlin zcela zničit. Napadené rostlinky mají zkadeřené listy, zakrňují a nakonec vadnou. Mšice si mezi rostlinami příliš nevybírá, napadá téměř jakýkoli druh, ale dává přednost mladším výhonům.

Molice

Molice je mezi škůdci druhým nejrozšířenějším druhem. Jde o malé, bíle zbarvené motýlky, které díky svému voskovému povlaku na křídlech odolávají postřikům. Není tedy jednoduché se jich zbavit. Molice sají šťávu z rostlin stejně, jako mšice. Napadené rostliny žloutnou a uvadají.

Padlí

Padlí nejčastěji najdete na růžích, zelenině, ovocných keřích či stromech, skalkových trvalkách, ale i balkonových rostlinách. Jde o houbovitou chorobu, kterou poznáte podle charakteristického bělavého povlaku na listech. Padlí je třeba přecházet. Důležité je nestříkat při zalévání vodu na listy a udržovat větší rozestupy mezi rostlinami.

Ochrana bez chemie

V boji proti škůdcům se osvědčilo zahrádkářům několik domácích prostředků. Nejčastěji se používá výluh z kopřiv, který vyrobíte z kilogramu kopřiv, 24 hodin louhovaných v deseti litrech vody. Tímto výluhem pak rostliny postřikujeme. Je účinný zejména proti mšicím.

Stejně dobře poslouží i odvar z česneku. Nastrouhaný stroužek krátce povaříme v jednom litru vody, po vychladnutí přecedíme a vzniklý postřik aplikujeme na rostliny napadené houbami či jinými škůdci.

Velice efektivní je i mýdlová voda, která rychle hubí škůdce tím, že jim znemožňuje dýchání.

Důležitá je prevence

Před samotných vysazováním pro novou sezonu vždy pečlivě vyčistěte a omyjte nádoby mýdlovou vodou. Pokud se k vám škůdci opakovaně vracejí, vysaďte k často napadeným rostlinám takové, které parazity odpuzují, například rýmovník, levanduli, afrikány apod.

Zdroj: bobvila.com, gilmour.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat