Letošní Vánoce ovládli vánoční skřítci. Vyrobte si je snadno doma

06.12.2019 | Bydlení a design

Máme za sebou první adventní neděli a společně s ní se nejeden domov začal blýskat vánoční výzdobou. Štědrý den je tu za pár týdnů, a tak je nejvyšší čas pustit se do svátečních příprav tak, abyste si kouzelnou atmosféru vytvořili i u vás doma. Letošním hitem jsou roztomilí skřítci s bambulovým nosem, hustým bílým plnovousem a červenou čepicí naraženou až k nosu. Vypadají tak roztomile, že jim podlehnou nejen děti, ale i dospělí. Vyrobte si toho svého doma a za minimální náklady!

Typickou vánoční dekorací je adventní věnec s čtyřmi svíčkami symbolizujícími čtyři týdny do Vánoc. Kromě něj se v domácnostech začíná pomalu objevovat i další sváteční výzdoba, a tak byste ani vy neměli zůstat pozadu. Nikdo neříká, že musíte pořádat útoky na obchodní centra a utrácet majlant za kýčovité ozdoby. Nenechte se zlákat americkými filmy a zapomeňte letos na Santu Clause, svítící soby a dlouhé metry blikajících řetězů. Letošní trendy jsou ve znamení severských pidimužíků v decentním a vkusném provedení. I drobné dekorace mohou být hezké a efektní. A pokud do sezonní výzdoby nechcete investovat žádné peníze, můžete si takového vánočního skřítka vyrobit snadno i doma!

Kde se vzal vánoční skřítek?

Pidimužík s červenou čepicí a dlouhým bílým plnovousem má původ v severských zemích. Právě dětem na severu nosí vánoční dárky skřítek s dlouhými bílými vousy, oděný do červených šatů a čepice. Nazývá se švédsky Jultom nebo Jultombe. Tradiční švédští skřítkové se stali inspirací pro sváteční dekorace, které jsou dnes populární po celém světě, nejen na severu. Kdo alespoň jednoho nebude mít letos doma, jako by snad ani nebyl. Typickými barvami pro severské vánoční skřítky jsou červená, bílá a šedá. V obchodech můžete dokonce narazit i na ženský protějšek, paní skřítkovou! Skřítci vypadají skvěle usazení třeba na krbu, poličce nebo na okenní římse.

A jak na to?

Na malé postavičky se špičatou čepicí narazíte snad v každé prodejně s bytovými dekoracemi, na vánočních trzích a mají je i některé supermarkety. Pokud jste ale alespoň trošku manuálně zruční, můžete se pustit do jejich vlastnoruční výroby. Je to jednodušší, než si myslíte. Na internetu najdete stovky návodů, jak na to, včetně ilustračních návodů a videí. Stačí vám nakoupit základní materiál za pár korun, vyšetřit si chvilku volna a pak už se jen oddat kreativnímu tvoření. Potřebovat budete přízi pro vytvoření bambulky, která poslouží jako základ pro vousatý obličej, a červený filc, na který můžete vyšít třeba stříbrnou nití jednoduchý vánoční motiv hvězdy.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat