Kvalitní krmivo pro mazlíčky: Mnoho zvířat má ze zdánlivě kvalitních krmiv velké zdravotní potíže

Každý páníček miluje svého chlupatého miláčka stejně, jako kteréhokoli jiného člena rodiny. Aby však zvíře mohlo být zdravé a cítit se skutečně dobře, potřebuje především kvalitní krmivo. Neexistuje jediný druh, který by se obecně dal doporučit všem, pozor byste si však měli dát na suroviny, které ve zvířecích krmivech nemají co dělat, naproti tomu jsou často základním kamenem krmných směsí. Jinými slovy, nevěřte každé pozitivní reklamě.

Co v krmivech (ne)chceme najít?

Zvířata mají, podobně jako člověk, schopnost strávit širokou škálu potravin. Například psí žaludek je ale „nastaven“ především na zpracování masa. Ať už krmíte svého chlupáče granulemi nebo konzervami, maso by mělo být základní a procentuálně nejvíce obsaženou surovinou. Co by však nemělo krmivo obsahovat vůbec, jsou obiloviny, na které psí trávicí trakt není vůbec uzpůsoben. Výrobci, kteří od použití obilovin ve svých produktech už upustili, označují většinou tyto výrobky nápisem „grain free“.

Správné složení psího krmiva by mělo vykazovat vysoký obsah bílkovin. Je-li na obalu výrobku uvedeno, že je prakticky celý z masa, přičemž tabulka hodnost uvádí nízký obsah bílkovin, bude zřejmě něco špatně. Takovým produktům se vyhněte.

Jak je to u koček?

Obecně se u výběru kočičích krmiv můžeme řídit stejnými požadavky, jako u těch psích. Rozlišovat bychom však měli krmiva určená pro šlechtěná a běžná plemena koček. Šlechtěné druhy mají mnohdy zcela jiné a také vyšší nároky na kvalitu krmiva a obsah bílkovin a škrobů.

Kočičky často vykazují nesnášenlivost určitých druhů různými projevy alergických reakcí. Některým se zhorší kvalita srsti, jiné zvrací atp. Jejich majitelé se často mylně domnívají, že jde o alergii na kuře či jinou drůbež. Pravdou však je, že v drtivé většině případů může za alergickou reakci plnidlo, kukuřice nebo pšenice, kterými bývají kočičí krmiva tohoto druhu často nastavovány.

A co pamlsky?

Majitelé domácích mazlíčků touží svým miláčkům dopřát čas od času i nějakou tu dobrůtku, jenže mnohdy sahají do svých lidských zásob. Dát zvířeti kus sušenky, čokolády nebo jiné pochoutky určené pro lidi, nemusí dopadnout vůbec dobře. Pro psa je totiž kakao silně toxické, a to i v malé míře. U koček se zase často setkáváme s podáváním kravského mléka, což je, zejména u koťat, skutečně nežádoucí. Chcete-li svým mazlíčkům dopřát nějakou tu dobrůtku, sahejte vždy jen po takové, která je jim určena.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat