Trendy zahradničení pro rok 2020: Žádné rytí a děti umazané od hlíny

Po mulčování, kompostování, domečkách pro hmyz a vysévání divokých nektarodárných a pylodárných rostlin pro opylovače jsou tu nové zahradnické trendy pro rok 2020. Opět budou permakulturní a taky trochu imunologické. Příští rok bude ve znamení změny způsobu hospodaření s půdou. Odvrácení se od hlubokého rytí a orby k lehké úpravě povrchu a zpracování humusu jen v horních vrstvách záhonů či políček. Vědci také tvrdí, že by si s hlínou měly hrát děti. Budou zdravější, protože Mycobacterium žijící v ornici výrazně posiluje imunitní systém dětí. Méně pak trpí alergiemi a infekčními chorobami.

„Prudce narůstá počet těch, kteří se obávají o životní prostředí a vnímají, že musejí sami přispět k jeho obnově. Vidí katastrofální úbytek hmyzu, klimatické změny a povodně. V zahradách můžeme sami ledasco ovlivnit, jsou to sice malé, ale zato důležité kroky správným směrem,“ míní Guy Barter z Královské zahradnické společnosti.

Podle britských odborníků ubývá nejen hmyzu, ale také bezobratlých žijících v půdě. Pomoci může jak zvyšování obsahu humusu v půdě hnojením kompostem a jinými organickými zbytky, tak především nerytí. Tedy neobracení horních vrstev ornice vzhůru nohama.

Hlubokou orbu využívají zemědělci jako jednu z forem boje s plevely, protože semena a klíčící rostliny i dospělé plevele z povrchu se zaryjí hluboko, kde bez kyslíku a světla odumírají. Jenže časté obracení ornice je nevýhodné pro organismy žijící v ní.

Zahradničení ovládl „divoký styl“

„Myslím, že ještě před lety byly permakultura a zahradničení divokým stylem považovány za samostatné odvětví zahradničení. Ale dnes je to hlavní způsob pro všechny, všichni se snaží pomáhat ptákům, hmyzu a dalším bezobratlým,“ míní Barter.

Takže zahradníci, kteří v minulých letech mulčovali místo pletí a stavěli domečky pro hmyz, by se měli letos vzdát rytí. Místo něj je dobré použít motyčku jak k plení, tak zapracování kompostu do vrchní vrstvy ornice.

Letos zabodujete lučním kvítím

Mnoho druhů hmyzu se živí nektarem z lučních květů. V dnešní době, kdy se louky extrémní rychlostí mění v sídliště, je více než důležité, aby byl přírodní zdroj potravy zachován právě proto, aby se předešlo úhynům hmyzu a jiných tvorečků. Nemusíte se po dvoře brodit v půlmetrovém porostu, letos nechte kousek zahrady neposekaný, aby se měl hmyz kde živit.

Na jaře pak zaručeně oslníte se směsí lučních květin, které lze dosadit do vaší stávající zahrady a dokonce i do trávníku. Nejenže uděláte radost včelkám či motýlům, ale výsledek vás jistě velmi mile překvapí. Pestrobarevné políčko se stane i romantickým kouskem vaší zahrady.

Založte jezírko

Dalším pokračujícím trendem, již z předešlého roku, jsou jezírka a tůně. Pokud máte na zahradě dostatek prostoru, vytvořte si přírodní jezírko nebo tůni, ve které budete zachytávat vodu. Jejich zbudováním velmi pomůžete nejen okolním rostlinám, ale zadrženou dešťovou vodou můžete také zalévat zbytek zahrady. Jezírko působí také velmi pěkně a v neposlední řadě poslouží jako zdroj vody pro ptáky a jiné živočichy.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat