Jarní úklid zvládnete lépe pomocí seznamu úkolů

Jaro je nejlepší čas na pořádný úklid domácnosti a vyhození zbytečností. Sestavte si seznam, pak bude úklid mnohem více organizovanější a také účinější.

Když času a chuti na úklid nezbývá, pomůže postupovat systematicky. Sestavit si plán může pomoci nejen s úklidem, ale i při třídění zbytečností. Ať už chcete probrat šatní skříně, kosmetiku v koupelně nebo spíž, budete určitě po vytřídění toho zbytečného dýchat volněji a ještě ušetříte místo. Takže zabalte všechno do pytlů a pryč s tím!

Co byste neměli minout

Poté, co jste protřídili skříně, umyjte okna a vyperte záclony a závěsy. Následuje pečlivé utření prachu. Nezapomeňte na knihovny i jednotlivé knihy, pokud máte knihovny otevřené, rámy od dveří a parapety, topení, květiny, světla, monitory počítačů a další plochy a poličky. Samozřejmě je při utírání prachu lepší použít vlhký hadřík. A nakonec podlahy – vysajte celý byt či dům najednou, koberce můžete vyklepat, a utřete podlahu.

Jak uklidit kuchyň

Jednou za rok je dobré utřít kuchyňské skříně i zevnitř. Pokračujte umytím a uklizením lednice a vyčištěním trouby. Abyste nemuseli zaschlou špínu drhnout až do úmoru, vezměte si na pomoc prostředky přímo z kuchyně! Zkuste třeba prášek na pečení nebo jedlou sodu. A když už jste u sporáku, tak koukněte, jak je na tom váš odsavač par. Určitě si zaslouží alespoň opláchnout také. V kuchyni omyjte také obklady, abyste je zbavili skvrn od oleje. Umyjte a očistěte pracovní plochy. I tady si můžete pomoci kuchyňskými prostředky – prášek na pečení na špínu a citron na dezinfekci a svěží vůni. Pomocí kyseliny citronové můžete odvápnit také rychlovarnou konvici nebo kávovar.

Ať koupelna zazáří

Také v koupelně se pusťte do utření polic uvnitř skříně. Zrcadla vyčistíte bez větší námahy čističem na sklo. Na umytí vany, sprchového koutu, umyvadla nebo záchodu můžete kromě běžně dostupných čisticích prostředků použít ocet nebo kyselinu citronovou. Ani v koupelně nezapomeňte umýt obklady a vyčistit spáry, které mohou být líhní bakterií nebo plísně.

Plán na obývací pokoj a ložnici

Vyklepte polštáře a povlaky a co je možné vyprat, vyperte. To samozřejmě nemusíte dělat jen při jarním úklidu, ale klidně pravidelně celoročně. Čalouněné a kožené pohovky vyčistěte speciálním prostředkem. Vysajte a vyčistěte matrace a rošty.

Zdravé prostředí pro děti

Snad nejdůležitější je správný a řádný úklid v dětském pokoji. Zbavte prachu a nečistot nejen skříně a police, ale také všechny hračky. S trochou vůle a na příslušný program se dají všechny hračky vyprat.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat