Osamělost v karanténě vyřeší zvířecí miláček

Nouzový stav a karanténní izolace v domácnosti byly náročným obdobím pro miliony lidí na celém světě. Mnozí museli snášet malý uzavřený prostor s partnery, s nimiž si nerozumějí. Jiní naopak zůstali úplně sami v sociální izolaci. Ale ti samostatně žijící lidé, kteří mají zvířecího miláčka, na tom tak zle nebyli. Podle psychologů z Yorku si vedli lépe než mnohé dvojice a rodiny, které se hádají a jejichž vztahy nejsou dobré.

Zvířecí miláček totiž svému chovateli nemůže do života mluvitt. A je na něm závislý. Takže mu projevuje bezmeznou vděčnost a náklonnost za to, že se o něj člověk stará a krmí ho. Z psychologických výzkumů z dřívějška víme, že lidé chovající psy, kočky či třeba papoušky jsou na tom psychicky i fyzicky lépe než jedinci, kteří žádné zvíře nemají.

Psychologové z Yorku sledovali šest tisíc Britů od 23. března do 1. června. Zajímali se o vývoj jejich psychického stavu během karantény. Britové přitom měli podobně přísná opatření jako Češi. Z výzkumu vyplývá, že více než devadesát procent chovatelů domácích mazlíčků odolávalo uzavření doma lépe právě díky zvířatům. Šestadevadesát procent chovatelů domácích zvířat tvrdí, že jim tato pomohla zůstat fit a hýbat se.

„Zjistili jsme také, že síla tohoto emocionálního pouta k domácímu mazlíčkovi se nelišila podle zvířecího druhu, lidé cítili emoční pouto stejně silně třeba k morčeti jako k pejskovi. Důležité ale je, že lidé mající domácího mazlíčka jsou psychiky chráněni před některými negativními vlivy této pandemie,“ tvrdí doktorka Elena Ratschen z University of York.

„Tato studie je zvláště významná v dnešní době, protože naznačuje, že mít domácího mazlíčka může být výborným tlumičem psychologického stresu, který někteří v karanténě zažívají,“ míní profesor Daniel Mills z University of Lincoln podle deníku The Mail.

Nejlepší přítel

Pes má přitom nejsilnější ochranný vliv na zdraví především u starších osob. A to zřejmě proto, že mladí lidé chodí do zaměstnání a častěji jsou zapojeni do společnosti, takže pes navíc už se tolik na jejich zdraví neprojeví. Zatímco senioři jsou kvůli věku a snížené pohyblivosti častěji izolovaní. Pes jim pak nahrazuje citovou a sociální interakci, kterou měli v mládí s lidmi. Tato interakce se psem snižuje psychický stres a další negativní vlivy sociální izolace, takže zvyšuje šanci na přežití infarktu a prodlužuje život.

Osobní trenér k nezaplacení

Pes ale působí pozitivně také na fyzickou aktivitu. Chovatele nutí k pravidelnému pohybu při venčení. Což zlepšuje celkovou kondici i zdraví srdce a cév.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat