Zazimování rekreačních objektů od sklepa až po půdu

Pokud nepatříte mezi chataře, kteří svá rekreační obydlí využívají celoročně, měli byste zpozornět! Žádnému stavení nesvědčí, když se nechá přes nejnáročnější roční období ležet ladem. Nedostatečná příprava budovy na zimu vám může připravit nemilá překvapení. Jak správně postupovat při zazimování chat a chalup?

Od komínu po sklep

V první řadě je potřeba zjistit, v jakém stavu se stavba nachází. Praskliny ve zdech, stav střechy, vysypaná malta ze spár komínu, utěsnění oken nebo funkčnost zámků je třeba zkontrolovat a případně opravit ještě předtím, než objekt opustíte. U komínů je vhodné opatřit je krytkou, které zamezí zatečení dovnitř komínu a popraskání vložky. Zámky prostříkejte mazivem a několikrát v nich otočte klíčem, aby se dobře promazaly. Zpuchřelá těsnění odstraňte a nahraďte novými. Okapy vyčistěte.

Pozor na potrubí!

Pokud chatu opouštíte na delší dobu a nejedná se o objekt, který je zrovna dobře izolovaný, je potřeba vypnout hlavní uzávěr vody a nechat kohoutky otevřené, aby voda v potrubí nezmrzla a neroztrhala ho. Vypuštění vody se doporučuje i u radiátorů, které zůstávají na zimu vypnuté. Ze záchodové mísy všechnu vodu dostat nemůžete, a tak do ní nasypte alespoň menší balení kuchyňské soli.

Zazimujte spíž

Všechno jídlo naskládejte do krabic a odvezte pryč. Včetně trvanlivých potravin. Hlodavci se dostanou skutečně všude a v zimním období, kdy je závětří a potravy nedostatek, vycítí možnost plného břicha a útulného bydlení na míle daleko. Pro všechny případy rozmístěte po obvodech místností pasti, abyste předešli poškození majetku a kontaminaci jejich výkaly.

Nábytek provětrejte

Dřevěnému nábytku chlad nevadí. Problémem by však mohla být nahromaděná vlhkost a následná kondenzace. Skříně a komody nenechávejte na zimu zavřené. Vlhkost by v nich mohla vytvořit plísně, ale také se v nich koncentrují pachy. Tím, že je necháte otevřené, zamezíte následnému přenášení nežádoucích pachů do uskladněných potravin.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat