Psi nereagují na pouhý obraz obličeje

Lidský mozek reaguje velmi silně na obraz obličeje jiného člověka. Pohled do tváře aktivuje mozková centra silněji než pohled na jeho zátylek. A podobné je to zřejmě napříč savčí třídou. Psi také reagují silněji při pohledu na jiného psa. Nicméně mezidruhová reakce je velmi slabá. Ze studie neurologů z Maďarska a Mexika totiž vyplývá, že pohled na obličej – byť majitele – psí mozek příliš neexcituje. Mnohem důležitější je pro pejska majitelův pach a hlas.

Předmětem neurologického výzkumu nebylo primárně to, zda psi reagují na obličej majitele, ale jak se liší reakce mozku savců na tvář odlišného druhu. Protože se to dá měřit pomocí funkční magnetické rezonance, museli autoři použít psy. Ty lze totiž vytrénovat tak, že dokážou nehybně bez uspání a bez násilného držení ležet v tunelu podobně jako lidi. Neurologové z Maďarska tedy vytrénovali nejprve několik psů určitých plemen, kteří byli schopni tyto podmínky dodržovat. „Pejsci ale leželi při magnetické rezonanci svobodně a mohli kdykoli odejít,“ tvrdí doktor Attila Andics z Univerzity Loránda Eötvöse.

Obličej je nezajímá

Z výzkumu vyplývá, že obličej je kritickým znakem pro vnímání člověka, a zřejmě jiných primátů, ale nikoli pro vnímání jiných druhů savců, kteří komunikují jinak. Dokazuje to reakce mozku psů. Ty byly totiž výrazné při promítání videí s jinými psy, ale slabé při promítání obličeje lidí včetně obličeje majitele. Psi tedy nereagují silně na obličej svého pána, daleko silnější reakci u nich vyvolá tělesný pach a hlas majitele.

„Tyto dva druhy – pes a člověk – se liší vizuální komunikací, a to se odráží v jejich mozku,“ uvedl Andics v rozhovoru pro CNBC.

Psi ale při komunikaci se svým chovatelem pozorují jeho obličej.

„To je jednoduše proto, že se psi vyvinuli tak, že se naučili sledovat obličej člověka, na kterém jsou životně závislí,“ tvrdí autoři. Doktor Andics na výzkumu spolupracoval s doktorem Raúlem Hernándezem-Pérezem z Mexika.

A co vy, povídáte si se svým mazlíčkem, rozhodně nepatříte mezi blázny, jaké to má přínosy?

Pevnější vztahy a učenlivost

Američtí vědci po několik měsíců sledovali pár desítek domácích mazlíčků, se kterými jejich majitelé často hovořili, jako by se bavili s někým blízkým svého druhu. Zjistili, že v porovnání se zvířaty, se kterými doma nemluví, jsou o poznání pozornější, poslušnější a mají se svými majiteli mnohem hlubší vztah.

Pejsci, ke kterým jejich majitelé promlouvali alespoň 4 hodiny týdně, vykazovali mnohem menší napětí, méně se lekali nečekaných ruchů a pravidelná komunikace podporovala i jejich soustředění na člověka, což se ukázalo být velice přínosné z hlediska učenlivosti. Reakce na povely byla mnohem rychlejší a nové příkazy se učili mnohem snáze, než ti, se kterými se doma nemluví.

Psychika člověka

Nejen na zvířata má mluvení pozitivní vliv. Účinek je také opačný. Především lidé, kteří například ovdoví nebo žijí sami, se na svá zvířata více upínají a od toho se také odvíjí jejich chování k nim. Péče o jejich mazlíčky by se dala přirovnat k péči o dítě. Stejně tak, jako učíte batole chodit a mluvit, učí i oni svá zvířata správným návykům a k tomu samozřejmě patří i komunikace.

Osamělým lidem pomáhá komunikace s domácím mazlíčkem zachovat psychickou pohodu. Méně je postihují deprese, nepropadají smutku, jsou vyrovnanější a v lepší náladě. Jde v podstatě o druh zvířecí terapie, která má na člověka prokazatelné účinky.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat