Na kočky úsměv neplatí

Psi se smějí vrtěním ocasu, jak projevují radost kočky, nebylo dosud zcela známo. Vědci veterinárního lékařství z Anglie ale díky řadě experimentů a měření odhalili, že mňoukající mazlíčci to projevují mhouřením a mrkáním očí. Pomalé mrknutí, často jen jedním okem, následované chvilkovým zamhouřením a úplným zavřením obou očí, jsou formou projevu radosti. Kočky přitom reagují pozitivně na to, když si tento druh „úsměvu“ osvojí lidé. Dokonce i u zcela cizího jedince, jehož pak nechají přiblížit se.

Náladové kočky

Kočky neprojevují přátelskost a náklonnost k člověku tak snadno jako psi. Otírají se, vrní v momentě, když se s nimi majitel mazlí, ale většinou tohle chování projevují jen v momentě, kdy na to mají samy náladu. Pes je přítulnější a vděčnější, většinou reaguje na pohlazení či zájem majitele s nadšením téměř vždy.

Trik s mrkáním

Nicméně i kočky se smějí a projevují radost či spokojenost. Chovatel to pozná pomalým mrknutím jednoho oka a pak krátkým zamhouřením očí a následným pomalým zavřením obou očí na několik sekund.

„Tato studie je prvním experimentálním výzkumem role pomalého hmouření očí a mrkání v komunikaci mezi kočkou a člověkem. A je to něco, co můžete sami vyzkoušet udělat na vaši kočku. Je to skvělý způsob, jak posílit pouto s vaší kočkou,“ tvrdí profesorka Karen McComb z University of Sussex.

Metodu by podle autorů ze Sussexu, kteří na výzkumu pracovali s kolegy z Portsmouthu, mohli využívat také veterináři při ošetřování koček, pro které je pobyt v ordinaci stresující.

Z experimentů totiž vyplývá, že kočka, na kterou zcela cizí člověk takto líně mrká, je mnohem ochotnější k přímému kontaktu, nechá dotyčnou osobu k sobě přijít častěji, než když strategii člověk nevyužije.

Může vás kočka milovat?

Kočky jsou jedním z druhů zvířat, které vylučují hormon štěstí a lásky – oxytocin. Na rozdíl od psů ho však vylučují v mnohem menší míře. Přesto, že si dokážou na svého pána zvyknout a vyhledávat jeho přítomnost a fyzický kontakt, stále převládá zvířecí pud, který zamezuje tomu, aby se kočky „zamilovávaly“ do lidí hlubším citem. Kočka bude tedy vždy především šelma.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat