Ohřáté jídlo v mikrovlnné troubě ztrácí vitaminy

Rozmrazuje, ohřívá a vaří. Mikrovlnná trouba je zkrátka pomocníkem, bez kterého se dnes již stěží obejdeme. Jsou ale potraviny v ní ukryté zdravotně nezávadné? Experti mají jasno!

Mikrovlnka se v posledních letech stala spíš nutností, a to zejména v domácnostech, v nichž oba partneři pracují. Diskuse o jejích negativních vlivech však neberou konce – a rozhodně se netýkají jen rychlosti ohřívání nebo chuti potravin. Lidé spíš řeší elektromagnetické záření, které vydává, a jeho vliv na poškození těla. Jaká je pravda?

Ztráta živin a co dál?

Nejlepším způsobem, jak zajistit, aby jídlo nepřišlo o cenné živiny, je nákup lokálních a čerstvých potravin – konzumovaných ideálně v syrovém stavu. Jenže zima něčemu takovému příliš nenahrává. Člověk má navíc tendenci se v chladných měsících roku zahřát, takže volí spíše teplé polévky a další tepelně zpracované pokrmy. Dlouhodobé vaření při vysoké teplotě však zachování vitaminů a minerálů neprospívá. A ani mikrovlnka není z obliga.

Potraviny v ní ohřívané ztrácí především vitamin B12 (kobalamin), který hraje důležitou roli v krvetvorbě. Nezbytný je také pro funkci nervového systému a tvorbu buněčných membrán. Jediné pozitivní je to, že v mikrovlnce se jídlo ohřívá rychleji, tudíž úbytek živin není tak markantní, nicméně každé zahřátí nad teplotu 42 stupňů Celsia potravinám ubližuje. Navíc je tu ta věčně omílaná věc s plastovými jedy.

Pozornost věnujte především nádobí

Krabičky, plastové talíře, plastové nádobí a tak dále. Syntetické materiály obsahují látky ke zlepšení užitných vlastností, například odolnosti proti stárnutí. Jsou plné ftalátů, které do potravin prosakují v momentě, kdy se plastová nádoba zahřívá. Další chemickou látkou, o níž v této souvislosti běžně slyšíme, je bisfenol (BPA), který se vůči tělu chová podobně. Studie prokázaly, že tyto sloučeniny mohly narušit hormonální rovnováhu a metabolický systém, ohrožují plodnost a přispívají k alergiím a astmatu.

Jsou obavy opodstatněné?

Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že plasty organismus zatěžují mnohem víc než mikrovlnné záření. Proto kdysi vydala prohlášení, že pokud se mikrovlnky používají podle návodů dodávaných výrobcem, jsou bezpečné a vhodné pro ohřívání a pro tepelné zpracování jídel. Podle tamních expertů žádné jídlo vařené v mikrovlnné troubě není pozitivní na záření.

Konstrukce mikrovlnných trub zajišťuje, že mikrovlny jsou uzavřeny uvnitř trouby a mohou být zapnuty, jen když je zapnut elektrický spínač a současně jsou zavřená dvířka trouby. Energie mikrovln se vypne v okamžiku, kdy je trouba v nečinnosti. Šance na vystavení mikrovlnám, když stojíte v blízkosti mikrovlnky, je téměř nemožná. Konstrukce a design zajišťují, že k takovému úniku nedojde. Jídlo z mikrovlnky je tak při zachování základních bezpečnostních podmínek bezpečné konzumovat.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat