Při čištění koženky pomůže i ocet

Imitace kůže, které se běžně říká umělá, syntetická kůže nebo koženka, je materiál, který si postupem času oblíbili lidé po celém světě. Proč? Koženka nemá nic společného se zvířaty (proto ji milují nejen vegani), je oproti pravé kůži levnější, zároveň bývá trvanlivá a všestranná. Ale jak ji čistit? Zkuste ocet!

Koženka se hojně využívá hlavně v nábytkářském a módním sektoru, k čalounění sedacích souprav a autosedaček. Je nesmírně populární a poměrně dobře se udržuje. Když už se na ní vyskytne nějaká ta šmouha, skvrna a nečistota, obvykle stačí použít mýdlovou vodu a hadříky z mikrovlákna. Koženka se nejprve otře mokrým hadrem, poté se vytře dosucha.

V případě, že se jedná o velmi odolné, tvrdohlavé fleky, lze použít speciální čisticí prostředky z drogerie, které ale vyjdou na několik desítek i stovek korun. Ještě než do nich investujete, sáhněte do svých domácích zásob.

Ocet a mýdlo

Zaprvé je třeba uvést, že k čištění sedací soupravy z imitace kůže se nikdy nepoužívají příliš agresivní prostředky, jako jsou bělidla a chemická rozpouštědla. Riziko spočívá v trvalém zničení, poškrábání, praskání a změně původní barvy, s čímž souvisí kratší životnost nábytku. Zadruhé se hodí vědět, že ocet není jen kuchyňskou přísadou.

Smíchejte jeden šálek destilovaného bílého octa a 1/2 šálku vlažné vody a nalijte jej do prázdné lahve s rozprašovačem. Nastříkejte na požadované oblasti a setřete. Uvidíte, že zanedlouho bude váš gauč, a to díky přirozené odmašťovací síle octa, dokonale čistý. Na závěr koženku vysušte měkkým hadrem. Co dělat, když si ani ocet se skvrnami neporadí? Z drogerie si odneste marseillské mýdlo.

Pomoc z hlavního města Provence

Marseillské mýdlo, které pochází z druhého největšího francouzského města, se vyrábí z rostlinných olejů, tradičně z oleje olivového, později také z palmového tuku. Obsahuje rostlinné výtažky a vůně v množství nepřesahujícím pevně dané limity. Několik vloček mýdla smíchejte s trochou teplé vody, opět navlhčete hadřík z mikrovlákna a následně krouživými pohyby otírejte zašpiněný povrch.

Mezi další skvělé triky pak patří aplikace mýdla glycerinového, které je původně vhodné na smíšenou až mastnou pleť. Bývá vařeno z přírodních rostlinných olejů a někdy se obohacuje o vonné esenciální oleje. Jeho složení skvěle slouží k očistě umělé kůže, a navíc se dobře nanáší, protože má hustší konzistenci. Dá se nalít přímo na skvrny. Nechte ho minutu působit a setřete.

Zdroje: Hellolidy.com, Wikipedie.cz






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat