Velké množství prachu bývá na žárovkách a lustrech

Že uklízíte důsledně, proto máte doma minimum prachu? Vyvedeme vás z omylu. A co vám tahle směs nečistot vlastně může způsobit?

Ať se to někomu líbí, nebo ne, prach se nachází v každé domácnosti, a to ve všech jejích koutech. Myslíte si, že když ho z nábytku setřete hadrem, máte po starosti? Takhle jednoduché to zase není. Co všechno vlastně obsahuje a jaký vliv má na zdraví?

Složení, které budí obavy

Odumřelé kožní buňky, pyl, roztoči, výkaly roztočů, srst zvířat, textilní vlákna, zbytky potravin a rozkládající se hmyz. To jsou základní „ingredience“, ze kterých se prach skládá. K tomu si ale připočtěte ještě částice výfukových plynů – tedy alespoň za předpokladu, že pravidelně větráte. Jenže pozor, to stále není všechno. Nachází se v něm i chemikálie, jako jsou ftaláty, zpomalovače hoření a umělé aromatické přísady. Ty pocházejí třeba z matrací, obalů potravin, oblečení a úklidových prostředků. Alespoň tak situaci hodnotí biochemik Mark Taylor, který působí na australské Macquarie University. Co přesně to pro vás znamená? Možná rýsující se zdravotní problém, protože tohle všechno pochopitelně vdechujete.

Co nádech, to hrozba?

Prachové částice se liší velikostí – některé jsou okem neviditelné, jiné zase jasně zřetelné. Ostatně, poletujících „drobečků“ ve vzduchu jste si třeba ve slunečním světle mnohokrát všimli, že? Podle výše jmenovaného odborníka se velké částice zachytávají v nose a ústech, proto je můžete snadno spolknout. Hluboko do plic pronikají zase ty ultra jemné, přičemž se absorbují do krevního oběhu. To může kromě zvýšeného rizika rakoviny způsobit i kašel, sennou rýmu, alergii, astma a podráždění očí. Říkáte si, že jste z obliga, protože doma často uklízíte? Jen tak ze zvědavosti se podívejte na tato místa.

Zákoutí, která potřebují větší péči

I bez odborného názoru zřejmě zjistíte, že je pořádný „nános“ prachu na žárovkách a stropních svítidlech. Pokud jste ještě skálopevně přesvědčení o důslednosti svého úklidu, zhodnoťte situaci také na knihách v knihovně, dekorativních svíčkách, dveřních zárubních, listech rostlin, horní části ledničky, deskách kuchyňských skříněk a rámech postelí. Když už budete při té kontrole, zkuste si přejet prstem i po televizní obrazovce a okenních římsách.

Zdroje: apartmenttherapy.com, washingtonpost.com, healthywa.wa.gov.au






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat