Domácí úklidové roztoky bez chemie

Nedostali jste se do obchodu, nebo jen chcete uklízet bez chemie. Buď jak buď, došel vám nějaký ten úklidový prostředek. Potřebujete zbavit špíny toaletu, nádobí nebo okna? Vystačíte si s tím, co doma už máte!

Při vytváření vlastních čisticích roztoků platí jedno zásadní pravidlo. Roztoky míchejte v menších dávkách, neboť kvůli absenci konzervačních látek mohou ztratit svoji účinnost. Každý svůj výtvor opatřete štítkem a popište, ať nedojde k záměně. A co že se vám v domácnosti neztratí?

Mycí prostředek na nádobí

Budete potřebovat 2 šálky teplé vody, 3 lžíce tekutého kastilského mýdla, 2 lžičky glycerinu, 2 lžíce destilovaného bílého octa, který obecně odstraňuje vodní kámen, mastnotu i odolné skvrny na keramice, dřevě, skle, vodovodních bateriích i látkách, a 10 kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru. Všechny ingredience smíchejte (ve velké lahvičce s rozprašovačem nebo stříkacím uzávěrem). Před každým použitím dobře protřepejte.

Použít můžete i 1 šálek boraxu (tetraboritan sodný), 1 šálek prací sody, 1/2 šálku práškové kyseliny citronové a 1/2 šálku hrubozrnné mořské soli. Promíchejte a skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Na jeden mycí cyklus v myčce na nádobí použijte jednu polévkovou lžíci prostředku. Chcete-li sílu domácího čističe zvýšit, přihrádku na oplachový prostředek naplňte opět destilovaným bílým octem.

Co na skla a okna?

Připravte si 1/2 šálku destilovaného bílého octa, 1/4 šálku isopropylalkoholu (organická sloučenina, čisticí alkohol), 1 lžíci kukuřičného škrobu a 2 šálky teplé vody. Vše uvedené smíchejte v lahvičce s rozprašovačem a opět před každým použitím protřepejte.

Univerzální čistič

Pro univerzální čistič, který si poradí s lecjakým povrchem a špínou, třeba na kuchyňských a koupelnových linkách, smíchejte 1 šálek destilovaného bílého octa, 1 šálek vody a několik proužků pokrájené citronové kůry. Uchovávejte v lahvičce s rozprašovačem, před použitím protřepejte. Pokud nějaká skvrna čističi odolává, posypte ji jedlou sodou, nechte chvíli působit, poté postup opakujte (nastříkejte čističem).  

Prostředek na toaletní mísy

Budete potřebovat 2 hrnky jedlé sody, destilovaný bílý ocet a asi 10 kapek esenciálního oleje s dezinfekčními vlastnostmi (tea tree či borovice). Postup je v tomto případě trochu jiný. V uzavíratelné nádobě smíchejte jedlou sodu a esenciální olej. Až se dáte do úklidu, do záchodové mísy nasypejte jedlou sodu s esencí (jednu polévkovou lžíci), nalijte ocet a nechte vyšumět (to trvá několik minut). Poté mísu vydrhněte toaletním kartáčem a spláchněte.

Varování

Pokud se rozhodnete použít destilovaný bílý ocet jako čisticí prostředek, nikdy ho nemíchejte s bělidlem, čpavkem nebo peroxidem vodíku, protože jakákoli z těchto směsí vytváří toxické plyny.

Zdroje: thespruce.com, almanac.com, wikipedia.org






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat