Čištění octem bez zbytečných rizik

Má antibakteriální vlastnosti a je netoxický. Ocet má doma úplně každý. Je ale při úklidu bezpečný? S něčím ho radši vůbec nemíchejte a smartphonům se vyhněte obloukem!

Ocet je středně kyselý, což z něj dělá vynikající víceúčelový čistič pro úklid domácnosti. Lze ho použít prakticky k čemukoli, hodí se pro uvolňování ucpaných odtoků, odstraňování skvrn a nálepek, funguje jako dezinfekce. Ocet se uplatňuje ředěný i neředěný, sám a v kombinaci s jinými šikovnými pomůckami, kupříkladu jedlou sodou. I když je multifunkčním nástrojem, neznamená to, že nemůže napáchat škody. Některé povrchy jím neotírejte. A taky ho nemíchejte s nesprávnými prostředky!

Kombinace octa a bělidla

Nikdy nedávejte dohromady bělidlo a ocet! Jakmile tyhle dvě položky spárujete, může vzniknout plynný chlor, který je extrémně toxický. To znamená, že pokud směs používáte v prádelně, k čistění koupelny, umyvadel nebo toalet, šíříte toxické výpary téměř po celém bytě.

Železo (a žehličky)

Pokud jste hledali na internetu, jak vyčistit svoji žehličku od vodního kamene a připálenin, určitě jste našli trik s octem. Někde se objevují rady nalít ho do vodovodního potrubí žehličky, což je velmi rizikové. Přístroj můžete poškodit. Bezpečné čištění žehličky octem probíhá tak, že rozehřátou žehličkou žehlíte hadřík namočený v octu. Souběžně s tím si dáváte pozor, aby se ocet nedostal dovnitř žehličky například napařovacími otvory.

Počítačové monitory nebo obrazovky smartphonů

Na obrazovkách počítačů a chytrých telefonech ulpívá hodně bakterií a nečistot. Nezbavujte se jich octem.  Právě on zničí ochranný povlak, který je na těchto displejích. Místo něj použijte hadřík z mikrovlákna nebo dezinfekční gel s alkoholem.

Voskovaný nábytek

Jakkoli neškodně se ocet tváří, stojí i za tím, že narušuje strukturu voskovaného nábytku. Pokud se ho rozhodnete přece jen použít, dost zariskujete. Z voskovaného povrchu vám skvrny pomůže odstranit obyčejná mýdlová voda. V případě ostatního dřeva vždy vybírejte ocet bez zbarvení.

Smíchejte jeden šálek vody se dvěma lžícemi octa a roztok nalijte do vhodné nádobky. Vzniklým čistidlem navlhčete čistý hadřík, důkladně vymačkejte přebytečnou tekutinu a nábytek otírejte podle potřeby. Ocet se dá nahradit citronovou šťávou. Při následné péči o dřevěné povrchy jsou pak velmi vhodné rostlinné oleje, které zajišťují ochranu a konzervaci dřeva. Řeč je třeba o oleji olivovém.

Zdroje: amazingmaids.com, dontmesswithmama.com






Celkem 3 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat