Výběr ideálních rostlin do interiéru

Chcete vašemu interiéru vdechnout trochu více života? Rádi byste si do domu nebo bytu pořídili nějaké rostliny, ale váháte při jejich výběru, nebo pochybujete o svých pečovatelských schopnostech a máte strach, aby vám rostlina nedělala radost pouhých pár týdnů, než uschne a uvadne?

Při výběru pokojových rostlin je třeba vzít v úvahu několik věcí.

Dekorace ve více úrovních

Kromě typu rostliny musíte myslet také na květináč (případně kontejner), do kterého se vejde, jako na kus nábytku. Měl by rozhodně ladit s interiérem. Pokud jde o samotnou rostlinu, zvažte, zda chcete pouze jednu samostatnou jako středobod interiéru, anebo více rostlin, tvořících skupinku. V druhém případě je totiž potřeba rostliny vzájemně sladit tak, aby se „nehádaly“ a byly seskupeny tak, jako kdyby byly v přirozeném prostředí. Nechcete přece postavit kapradí vedle kaktusu. Navíc, rostliny, které rostou společně, budou mít podobné potřeby, tudíž vám to usnadní péči.

Světlo, nebo přítmí?

A konečně, i samotné umístění by mělo splňovat požadavky rostliny na světlo. Ujistěte se tedy, kolik světla může váš interiér poskytnout, a tomu pak podřiďte finální výběr rostlin. Zde jsme shromáždili ty nejlepší pokojové rostliny, doplněné o profesionální tipy pro péči.

Fíkovník lyrový (Ficus Lyrata)

Tato rostlina se může chlubit dlouhým elegantním stonkem a větvemi se širokými kožovitými listy. Nejvhodnější umístění je „pod světlíkem“ nebo vedle okna. Jinými slovy, potřebuje co nejvíce slunce. Péče o fíkovníky: Zalévejte jednou týdně nebo i častěji, pokud je zima a vzduch ve vašem domě je suchý.

Filodendron (Monstera deliciosa)

Tato rostlina má výrazný dekorativní list, který vypadá, jako by byl pečlivě vyřezán podle šablony. Rostlina je vcelku nenáročná, stačí zalévat jednou týdně.

Mandarinka nebo citronovník

Citrusové stromky při květu uvolňují překrásnou vůni, a při správné péči vám pokvetou i několikrát za rok. Zálivku vyžadují 1–2x týdně podle vegetačního období. Vyžadují světlo, nemají rády přetopenou místnost a nejlépe jim bude v létě na balkoně.

Rajská palma (Howea forsteriana)

Listy této rostliny dokážou narůst do pořádné výšky a dokážou se rozprostřít do velkého prostoru, který nezřídka zcela vyplní, tudíž je vhodná jako samostatná dominanta. Tato palma potřebuje velký květináč a hodně prostoru, protože může dorůst až 3 m se širokým rozsahem listů. Rozhodně to tedy květina do garsonky. Vyžaduje střední až jasné světlo, zálivku 1x týdně.

Kořenokvětka (Aspidistra elatior)

Tato rostlina je „samý list“, takže pokud chcete do prostoru přidat hodně výraznou zeleň, je tato rostlina ta pravá pro vás. Daří se jí dobře při středním až slabém osvětlení a odpustí vám i mírné zanedbávání, takže se nic nestane, pokud ji občas zapomenete zalít.

Amazonská lilie (Eucharis amazonica)

Další tmavě zelená rostlina, jejíž dominantou jsou velké bílé květy, které kvetou po celou zimu a brzy na jaře. Daří se jí při středním osvětlení; mezi zavlažováním nechte půdu vyschnout. Zálivka stačí jednou týdně. Pokud listy vadnou, může být i častější.

Hadí rostlina nebo „tchýnin jazyk“ (Sansevieria trifasciata)

Tato rostlina se vyznačuje listy ve tvaru meče, které se jemně vinou z půdy jako hadi z košíku. Umístit ji můžete víceméně kamkoli, a mezi zavlažováním je vhodné nechat půdu úplně vyschnout.

Dracena  Gold star

Další nenáročná rostlina s nízkými nároky na údržbu. Snadno se přizpůsobí jak v prostředí s nedostatkem světla, tak i ve slunečném pokoji. Oživí jakýkoli kout vašeho interiéru.

Zamiokulkas (ZZ Plant)

Tato rostlina zcela úžasná, protože vydrží skoro všechno, je odolná i vůči suchu. V některých kulturách se věří, že tato rostlina žehná prostoru, ve kterém se nachází, a vnáší do něj přátelství a prosperitu, což z ní činí úžasný dárek pro kolaudaci.

Zdroje: názor autora, architecturaldigest.com, womenshealthmag.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat