Zahrada plná bzučícího hmyzu

Chtěli byste moře zeleně? Divoké moře květin v zahradě vypadá nádherně – a přitahuje žíznivé včelky a hladové motýly. Jak správně vytvořit louku s divokými květy?

Dokonalý a krátce posekaný svěží zelený trávník v zahradě nebo předzahrádce vypadá opravdu krásně. Téměř výhradně si ho však užívají jen lidé. Pro mnoho žijícího hmyzu se slavný "anglický trávník" s krátkými stonky podobá ale poušti bez vody a jídla. Ani motýli, ani divoké včely nebo jiná létající zvířata zde nenajdou jedinou kapičku nektaru. Nemluvě o módních štěrkových zahradách. Pokud chcete pomoci ohroženému i všemu ostatnímu hmyzu a dát si barevnou kytici květin na stůl v obývacím pokoji pokaždé, když po ní zatoužíte, není nic snadnějšího. Divoce kvetoucí louka nabízí vše, co včelky, motýli a jejich přátelé potřebují k životu.

Vytvořte květnatou louku ve čtyřech krocích

Pokud toužíte po květinové louce, je správný čas na její založení v dubnu a květnu, nejpozději v červnu.

Při výběru semen byste měli postupovat opatrně. Protože to, co včela a motýl neznají, neopylují. Takže je vhodné získat regionální semena původních rostlin.

Aby semínka dobře klíčila a louka později krásně kvetla, měla byste půdu nejprve důkladně provzdušnit. Pokud je to nutné, zbavte se předchozího travního porostu. Vzhledem k tomu, že divoké květiny nemají příliš v lásce půdu bohatou na humus, měli byste ji smíchat s pískem.

Na metr čtvereční květnaté louky se počítá s asi pěti až deseti gramy semen. Smíchané s trochou písku semena nejprve rozložíme na povrchu. Poté je pečlivě zahrabeme hráběmi. Aby je neodfoukl vítr, je dobré před první zaléváním půdu trochu udusat. K tomu je vhodný například malý válec. Zvládnete to ale docela dobře i podrážkami pracovních bot.

Nyní nechte semena klíčit. K tomu potřebují pravidelně dostatek vody. Vzhledem k tomu, že semena mají různé doby klíčení, osetou plochu byste měli udržovat stále vlhkou po dobu čtyř až šesti týdnů po výsevu. Zejména v delších obdobích sucha na zalévání nezapomeňte.

Údržba květnaté louky

Asi deset týdnů po výsevu, můžete květinovou louku poprvé posekat. Nebojte se – tím se zbavíte rychleji rostoucího plevele a hlavní je, že sečením bude koberec barevných a divokých květin ještě hustší. V prvním roce bude nutné louku posekat několikrát, abyste dostali plevel pod kontrolu. Později už stačí sekat jen mezi červencem a zářím.

Vyzbrojte se trpělivostí. Může trvat i několik let, než moře květin rozvine svou plnou nádheru. Zvláště pokud je půda při setí spíše bohatá na živiny.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat