Každá místnost vyžaduje jiný čas úklidu

Zatímco pro jednoho čistota představuje dokonale vydezinfikované povrchy od podlahy po umyvadlo, druhému stačí zamést. Ať už na úklid máte jakýkoli pohled, některé místnosti a předměty vyžadují větší pozornost než ty jiné.

Čistá domácnost je zdravotně nezávadná domácnost. Víte, jak často byste měli uklízet? Záleží na tom, o jakou místnost nebo předmět se jedná (1)!

Koberce a podlahy

Koberce by se měly vysávat každý týden (častěji, pokud máte domácí mazlíčky). Jedině tak udržíte prach, nečistoty a alergeny na uzdě. Stírání se taktéž doporučuje aspoň jednou za sedm dní.

Povlečení

Povlečení a prostěradla mohou vonět po pracím prášku a aviváži, ale to je jen pozlátko. V posteli řádí bakterie a plísně spolu s nečistotami a potem, který se uvolňuje během spánku. Aby lůžko bylo čisté, měňte ložní prádlo jednou týdně a perte ho v horké vodě.

Umyvadla a dřezy

Po každém použití toalety se v umyvadle hromadí fekální bakterie. Jiné to není ani v případě kuchyňského dřezu, v něm se často nachází bakterie z jídla, jako je Escherichia coli a salmonela. Ty představují riziko u syrového masa. Chcete je od sebe držet co možná nejdál? Pak umyvadla a dřezy utírejte se železnou pravidelností – denně, po každém použití.

A propos, kuchyňskou houbičku na umývání nádobí měňte každý týden. Taky jednou za měsíc vhoďte na dno myčky nádobí šálek jedlé sody a do horního stojanu vložte 1/2 šálku bílého octa. Pak spusťte pravidelný mycí cyklus.

Chladnička

Zapomenuté zbytky v zadní části vaší lednice mohou zanechat spóry plísní. Proto ledničku vyprázdněte každé 3–4 měsíce a vyčistěte police a stěny lžící jedlé sody rozpuštěné v litru vody.

Koupelna

Toaletu dezinfikujte alespoň jednou týdně, podlahu v koupelně zrovna tak. Nezapomeňte ani na sprchové závěsy a pravidelnou očistu ručníků a osušek. Jsou domovinou bakterií (včetně stafylokoků a výkalů), a dokonce i plísní.

Dveřní kliky

Vysajete, vytřete, vyperete textil a díky tomu máte pocit, že je váš domov dokonale čistý. Jenže ono tomu tak není. Otřeli jste dveřní kliky? Zvlášť ty v koupelně a kuchyni bývají plné bakterií, takže je moudré seznámit je s prostředkem proti „breberkám“, a to jednou za sedm dní či v případě, když je některý ze členů rodiny nemocný.

Telefony a ovladače

U ovladačů od televizí, stereo věží, DVD přehrávačů a podobně nejprve vyjměte baterie! Poté použijte vatové tampony namočené v jemné mýdlové vodě, abyste odstranili lepkavé, mastné otisky prstů a šmouhy z okolí tlačítek. Celé to setřete roztokem z jednoho dílu octa a dvou dílů vody. To bakterie zabije. Stejně si počínejte i u svého telefonu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7315790/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat