Účinky domácích prací na zdraví

Jeden je nenávidí, druhý miluje. Utírání prachu, luxování, žehlení, tedy domácí práce, patří k běžným denním činnostem a leckdy i nutnosti. Věděli jste, že na vaše zdraví mají pozitivní vliv?

Jsou koště, mop, kuchyňský dřez a dezinfekce vaší noční můrou? Možná, že právě teď svůj postoj k úklidu přehodnotíte. Tohle dělá s vaším tělem i psychikou!

Skrz domácí práce zhubnete

Kdo chce hubnout, měl by vzít mop do ruky a přiložit ruce k dílu. Podle všeho 30 minut stírání či luxování spálí asi 130 kalorií, což v přepočtu představuje 100 gramů tvarůžků, zhruba 100 gramů telecího masa či stejné množství česneku (1). V porovnání s během, jízdou na kole nebo dokonce zdoláváním schodů se to nemusí zdát jako velké množství, ale pokud zkombinujete několik druhů domácích prací, zvýšíte svůj energetický výdej a zároveň začnete těžit i z dalších báječných výhod.

Zbavíte se stresu

Domácí práce vám umožní lehké cvičení bez poplatku za posilovnu. Zároveň se vyhnete davům, takže eliminuje riziko nákazy koronavirem. Činnosti v domácnosti, tedy pravidelná dezinfekce všech povrchů, může zabránit bakteriálním a plísňovým infekcím. Utírání prachu pak sníží riziko alergií a astmatických záchvatů. Vědomí, že v prostoru, který tak často obýváte, máte čisto, přispívá ke zmínění stresu a navozuje relaxaci. Váš spánek se díky tomu může výrazně zlepšit (2).

Začnete jíst zdravěji

Odborníci tvrdí, že provádění vysoce intenzivních domácích činností, jako je vytírání, zametání a drhnutí, také riziko srdečních onemocnění (1). Navíc se prokázalo, že lidé, kteří mají špinavější kuchyni, inklinují k nezdravému jídlu (3). Organizovaný úklid kuchyně vám tak pomůže k lepším stravování a možná i redukci tělesného tuku. Pakliže tuhle výzvu vezmete spíš přes stírání či luxování, nejlepších výsledků dosáhnete, když se budete snažit uklidit celý dům na jeden zátah. Zabijete dvě mouchy jednou ranou, zpevníte si ruce, nohy a střed těla a zároveň se zbavíte veškerých nečistot v domě (4).

Okořeníte svůj milostný život

Vaření je známá forma terapie, která dokáže pozvedávat náladu a odbourávat úzkost. V kurzu je i takzvané nahé vaření s partnerem, jež aktivuje libido a přidává do vztahu erotické jiskření (5).

Podpoříte pocit štěstí

Ženám jsou často domácí práce přisuzovány úplně automaticky. Ale věděli jste, že rodiny nebo páry, které sdílejí domácí práce a poctivě se o ně rozdělí, jsou šťastnější, protože takový krok zvyšuje jednotu, podporu a důvěru? Sdílením pracovního vytížení také práci zvládnete rychleji a ještě získáte dobrý pocit (6)!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016571/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7374043/, (3) www.npr.org/sections/thesalt/2016/02/15/466567647/a-cluttered-kitchen-can-nudge-us-to-overeat-study-finds?t=1660809821606, (4) nnázor autora, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5862744/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7474798/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat