Nepřilnavé nádobí uvolňuje miliony plastových částic

Nádobí s nepřilnavým potahovým materiálem se těší veliké oblíbenosti. A má to svoje důvody. Pokud je na něm ale jediná malá trhlina, můžete jeho prostřednictvím konzumovat neuvěřitelné množství škodlivých mikroplastů a nanoplastů.

Výhody nepřilnavého nádobí jsou jasně dané. Protože se příprava pokrmů obejde bez nadbytečného tuku či oleje, krásně zapadá do zdravé gastronomie i ukázkového životního stylu. Pánve i hrnce s tímto speciálním povrchem také zabraňují nežádoucímu přichycení potravin, což se pozitivně promítne v čištění, samotné údržbě i delší životnosti. Sláva teflonu, volají jeho uživatelé! Ovšem vědci z něj takovou radost už nemají. Co je tady za problém?

Všeho moc škodí. A zvláště plastů 

Poznatky australské studie (1) uskutečněné univerzitou v Newcastlu nejedno člověka nabádají k tomu, aby teflonové pomocníky raději nechal uzamčené ve skříňce. Informují totiž o tom, že jedna malá trhlinka na tomto nádobí může uvolňovat přibližně devět tisíc plastových částic. A pokud je povrch, nedej bože, narušený z větší části, může jít dokonce až o dva miliony mikroplastů a nanoplastů, což se zjistilo na základě Ramanovy spektroskopie a algoritmického modelování. Že nejde o přísady, které bychom si dobrovolně chtěli vkládat do úst, to je jasné zřejmě každému.

Hrozba na sporáku i na talíři?

„Nepřilnavý potahový materiál teflon je syntetický plast, jenž je členem rodiny PFAS neboli per- a polyfluoralkylových látek, o kterých se hovoří jako o věčných chemikáliích, neboť jejich rozklad v prostředí trvá stovky, ne-li tisíce let. Hodně dlouho také přetrvávají v lidském těle, kde mohou napáchat zdravotní komplikace,“ objasňuje jeden z hlavních autorů studie (1), kterým je vědecký výzkumník Cheng Fang. Že se taková rizika rýsují jen při vaření, a to kvůli vysokým teplotám? Situace je ještě horší. Australští odborníci se totiž domnívají, že ani pobyt v myčce teflonovému nádobí příliš nesvědčí, neboť postupem času narušuje jeho povrch. Ten byste měli pravidelně kontrolovat a v případě jakéhokoli poškození pomýšlet na výměnu.

Zdroje: (1) www.news.flinders.edu.au/blog/2022/10/31/not-so-tough-teflon/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat