Zatuchlému prádlu bude konec

Pokud vás trápí zápach zatuchlého prádla, vyzkoušejte tyto domácí prostředky a rady od babičky. 

Pokud prádlo po vyprání zapáchá po zatuchlině více než předtím, je to dost nepříjemné. Nejen, že je nepříjemný samotný zápach, ale je také nutný další prací cyklus při vysokých teplotách, abyste se ho zbavili. Ale proč zápach vzniká? Důvody mohou být velmi různé, od příliš malého množství pracího prostředku přes nedostatečně větranou pračku, příliš krátký nebo studený prací program až po plísně nebo bakterie v pračce. Máme pro vás čtyři domácí prostředky, které pomáhají zajistit, aby ručníky, oblečení a podobně byly nejen čisté a suché, ale i příjemně voňavé.

Prášek do pečiva

Jedním z nejlepších prostředků na zapáchající prádlo je jedlá soda. Dokáže vázat a neutralizovat pachy. Jak na to? Přidejte lžičku jedlé sody do pracího prostředku a poté prádlo vyperte jako obvykle – zatuchlý zápach by měl být pryč. Je lepší používat raději méně než příliš mnoho! Jedlá soda má také bělící účinek a může zanechat stopy na barevném prádle, pokud jí použijete příliš mnoho.

Kyselina citronová

Dalším domácím přípravkem je kyselina citronová. Odstraňuje nepříjemné pachy a zároveň pomáhá likvidovat bakterie v pračce. Nejlepší je smíchat 2–3 lžíce citronové šťávy s vodou a před praním směs nalít do bubnu. Zatuchlé prádlo pak znovu vyperte.

Ocet

I když ocet sám o sobě má zvláštní vůni, dokáže pomoci se špatným zápachem a má dezinfekční účinek. Stejně jako jedlou sodu ho můžete přidat přes zásuvku na prací prostředek. Měli byste ho však používat jen střídmě, protože je výrazně agresivnější než kyselina citronová a v příliš vysoké dávce může napadnout hadice a těsnění pračky!

Dejte ho na vzduch

Nemusí být nutně žhnoucí slunce, někdy stačí vyšší teploty a trochu větru, aby prádlo vonělo svěžestí. V zimě se proti zatuchlému zápachu osvědčilo i sušení mrazem.

Zatuchlé prádlo ve skříni

Než prádlo pověsíte do skříně, měli byste se ujistit, že je opravdu úplně suché. To mimochodem platí i obráceně! Pokud do koše na prádlo vložíte ještě vlhké ručníky, rychle se rozvine zatuchlý zápach. Ale i zcela vysušené prádlo může najednou začít ve skříni zapáchat zatuchlinou. Pokud tomu tak je, může být příčina v samotné skříni, pokud je v ní příliš mnoho vlhkosti, prádlo bude mít nepříjemný zápach. V takovém případě musíte bezpodmínečně svůj šatník odvlhčit. Zde může pomoci odvlhčovač. Předtím ale skříň vyčistěte octem. Poté spusťte odvlhčovač. Pokud je skříň suchá, octového zápachu pomáhají zbavit sáčky s vůní citronu a podobně.

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat