Pod pokličku praní na 30

Jedině když občas pustíte pračku na 60 stupňů, můžete ze špinavého prádla opravdu odstranit bakterie a bacily – to nás naučila babička. Ale je to skutečně pravda? Ujasníme si, zda je rozdíl, při jaké teplotě perete.

Pokud jde o správnou teplotu čistého, a především prádla bez choroboplodných zárodků, názory se značně liší. Zatímco někdo tvrdí, že je pro důkladné vyčištění spodního prádla, ručníků atd. nutný 40 nebo 60 stupňový prací cyklus, jiní jsou pevně přesvědčení, že 30 stupňů je zcela dostačujících. Co je tedy pravda?

Praní na 30 stupňů je dostačující

Myslíte si, že prádlo při 30 stupních nelze vyprat dostatečně důkladně? Bohužel musíme nesouhlasit. Ve skutečnosti 30stupňový prací cyklus stačí na to, aby bylo prádlo čisté. Moderní prací prostředky vyperou zpocené a špinavé prádlo až do nejmenších pórů tkanin i při nízkých teplotách a vy ho tak vyndáte z pračky svěží a čisté. Pokud se vám v prádle objeví kus oblečení, který je hodně znečištěný nebo má hodně skvrn, dá se při 30 stupních důkladně vyčistit, když ho předem jednoduše ošetříte odstraňovačem skvrn.

Praní na 30 stupňů je dobré pro životní prostředí

Pokud budete prádlo prát především na 30 stupňů, bude nejen čisté, ale také ušetříte energii a zároveň uděláte něco dobrého pro životní prostředí. Proč? Protože praní při nižších teplotách šetří elektrickou energii – snížením teploty praní, například ze 40 na 30 stupňů, se spotřeba energie a emise CO2 sníží až o 35 procent. V Evropě v průměru 60 procent uhlíkové stopy z praní prádla pochází ze samotného pracího cyklu, většinou z ohřevu vody. Takže čím nižší teplota, tím menší dopad na životní prostředí.

Je nutné úplně upustit od 60stupňového mycího cyklu?

Ne. Alespoň jednou za měsíc byste měli zapnout prací cyklus na vyšší teplotu. To může zabránit růstu bakterií v zařízení. Také prádlo a oblečení osob se sníženou imunitou a lidí s nakažlivými chorobami je vhodné prát z hygienických důvodů na vyšší teploty.

Ušetřete ještě více

Cenově nejvýhodnější a také zvláště šetrné k životnímu prostředí je praní v plně naložené pračce. Pokud pračku plníte správně, můžete snížit počet praní za rok z 300 na 150. Ve čtyřčlenné domácnosti to může znamenat úsporu až 2 000–3 000 korun ročně.

Jak známo, prací prostředek je důležitý i pro čisté prádlo, zejména při nízkých teplotách. Aby se i zde ušetřilo, měl by se správně dávkovat. Množství potřebného pracího prostředku závisí na tvrdosti vody a velikosti spotřebiče, ale roli hraje i míra znečištění prádla – čím méně vápenatá voda, tím méně například pracího prostředku potřebujete.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8231443/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat