Radosti, které vám o těhotenství zapomněli sdělit

Není třeba si nic nalhávat – ačkoli je těhotenství opravdu požehnaným stavem, na tělo ženy klade nároky, které si málokdo z nás umí předem představit. A tak se často dočkáme i několika „překvápek“, na která nás dopředu jaksi nikdo neupozornil.

Úvahy na téma „je tohle normální?“ provázejí během těhotenství většinu žen (především těch, které čekají své první děťátko). I když všechny víme, co nás tak nějak čeká, jsou témata, která stále jako by zůstávala tabu. A pak jsme překvapené, pokud najednou zápolíme s potížemi, na které nás nikdo nepřipravil.

Jaké to jsou?

Zácpa

Trpí jí drtivá většina těhotných žen. Některé úplně prvně v životě. A tak není divu, že jsou pořádně zaskočené. U některých je zácpa velmi bolestivá a trvá dlouho. Jak na ni? Je třeba hodně pít a jíst stravu bohatou na vlákninu. Problém sice nejspíš nezmizí mávnutím kouzelného proutku, ale alespoň se vám uleví. A odezní ony velmi ostré a nepříjemné bolesti.

Inkontinence

Především v posledním trimestru se může stát rizikovým cokoli – smích, popoběhnutí, kýchnutí, prudké vstávání ze židle… Únik moči (i když se jedná jen o pár kapek) rozhodně není ničím příjemným. Ale většina nastávajících maminek si tím projde. Není vůbec na škodu pořídit si několik speciálních vložek!

Změny „tam dole“

Spousta těhotných zjišťuje, že jejich pochva, ale i stydké pysky vypadají jinak než obvykle. Jsou větší, nateklé, mohou změnit i barvu. Může za to větší prokrvení těchto partií. Chcete dobrou zprávu? S tím vším se velmi zvýší i citlivost intimních míst, a tak je každý partnerův dotyk mnohem intenzivnější!

Výtok

Hormonální změny mohou stát i za výtokem – většinou se jedná o zcela přirozenou reakci těla (v případě pochybností výtok konzultujte s lékařem). Ovšem vy spotřebujete docela dost vložek (a to jste si myslela, že je nebudete alespoň těch 9 měsíců potřebovat), případně kalhotek (snad máte dost kolíčků).

Hemoroidy

Netýkají se sice všech těhotných žen, ale spousta z nich jimi v těhotenství začne trpět. Mohou za to opět hormony, podpořené oním dlouhodobým problémem se zácpou.

Sex

Ačkoli všichni víme, že milování je během těhotenství povoleno (pokud nám ho přímo nezakáže lékař – a to se týká jen rizikových těhotenství), ne všechny ženy po něm opravdu touží. Takže se do něj nenuťte jen proto, že má partner chuť a na internetu píší, že si ho užijete. Některé ženy v těhotenství po sexu touží, jiné ne.

Radost

Ačkoli se říká, že je těhotenství jedno z nejkrásnějších období v životě ženy, a setkáte se i s těhotnými, které vás budou s rozzářenýma očima ujišťovat, že nezažily nic krásnějšího a těhotné by mohly být pořád, jak si to vážně užívají, berte to s rezervou. Ano – skutečnost, že ve vás roste nový život, je nádherná. Těhotenství vám ale dokáže i pěkně zavařit. Bolesti břicha, svalů, křeče, všechny výše zmíněné „radosti“… nemá cenu si nalhávat, že nepřijdou chvíle, kdy budete skoro litovat, že jste do toho šla. Na druhou stranu – jen co budete držet v náruči svého synka nebo svou dcerku, budou všechny bolístky zapomenuty!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat