Malé děti, které málo spí, vykazují poruchy pozornosti

Máte dítě od tří do sedmi let, které dostatečně nespí? Nová studie varuje, že se u něj později mohou objevit problémy s pozorností. Dá se s tím něco udělat?

I když se snažíte a dítě ukládáte tak, jak je to obecně doporučováno, přesto se mu moc nechce „zabrat“. Poruchy spánku u dětí a dorostu jsou častější, než si myslíte. Podle studií jimi trpí 30 až 50 procent dětí a jejich počet se zvyšuje. Bohužel s tím rostou i další rizika.

Ze studie publikované v časopise Academic Pediatrics vyplývá, že pokud má ratolest potíže s usínáním nebo spánkem obecně, a to konkrétně okolo tří či čtyř let věku, zvyšuje se riziko poruchy pozornosti a impulzivity ve věku sedmi let. Aspoň tak to uvádí pediatrička Elsie Taveras z Massachusetts.

Pozdě bycha honit

„V souvislosti s nedostatečným spánkem se samozřejmě objevují i faktory ovlivňující vztahy rodičů k dětem. A obráceně. Taky se jedná o komplikace v rámci sociálních vazeb. Děti, které jako malé nespí tak, jak by měly, mají později potíže se svými vrstevníky,“ uvedla odbornice s poukázáním na projekt Viva, jehož organizátoři pátrali po konkrétních číslech.

Dítě ve věku šesti měsíců až dvou let by mělo mít aspoň 12 hodin spánku, 11 hodin či déle nutně potřebuje tří- až čtyřleté dítě, 10 hodin se doporučuje pěti- až sedmiletým dětem. Jak to ale zařídit, když junior vzdoruje?

Zrcadlo současného stavu aneb to, co trápí

V první řadě vypněte televizi, která má na spánek (nejen) u dětí negativní vliv. A taky dohlédněte na zvýšenou pohybovou aktivitu. Ani obezita v tomto případě moc nepomáhá, jak ještě vyplynulo ze zmíněné studie.

Dále se vyptávejte svých ratolestí na vztahy ve školce či škole. I potíže s učiteli nebo vrstevníky mohou stát za potížemi se spánkem. Ten je totiž ukazatelem duševního stavu a obvykle to bývá jedna z prvních věcí, která přestane fungovat, pokud psychická forma není v pořádku.

Čím pevnější režim, tím lépe

V další fázi se zamyslete nad spánkovým režimem a snažte se dítě uklidnit a připravit pomocí rituálů. Může se jednat o koupel či čtení pohádky krátce před usnutím. Zároveň zkuste nějaké babské rady. Nespavost podle našich předků zahání 200 ml vlažného mléka s 1 lžící medu. Dál se osvědčuje ručník namočený do studené vody. Ten se přikládá na způsob krátkého ovinu. Každopádně v případě přetrvávajících potíží se obraťte na lékaře.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat