Tělesné tresty jsou škodlivým nástrojem výchovy

Zatímco spousta našich rodičů či prarodičů nešla při výchově potomků pro nějaké to plácnutí nebo pohlavek daleko, dnes se ukazuje, že tělesné tresty nadělají víc škody než užitku. Odborníci před nimi dokonce důrazně varují!

Americká studie z roku 2009 dokonce prokázala negativní vliv tělesných trestů na šedou mozkovou kůru u dětí! A co víc, další výzkumy varují, že jimi můžete velmi vážně narušit nejen tělesný, ale i duševní vývoj dítěte.

Co si vlastně váš potomek z nějaké té rány vlastně vezme?

Že rozhoduje síla

Fyzické tresty ukazují dítěti, že když je někdo silnější, má nejspíš pravdu. Ne proto, že je jeho postoj podložen argumenty a vysvětlováním, ale zkrátka proto, že své názory prosazuje ranami. Ostatně tělesné tresty u dětí většinou končí, když začnou být stejně silné jako jejich rodiče… Demonstrace síly zkrátka není nejlepší způsob, jak dítěti prezentovat svůj pohled na to, jak by se lidé měli chovat.

Že větší mohou bít ty menší

Zatímco své děti okřikujete, aby se „nemydlily“ mezi sebou, vy tělesné tresty používáte. Co z toho plyne pro dětskou mysl? Nejspíš že je v pořádku, aby ti silnější byli ty slabší. Nepřipomíná vám to něco? Třeba šikanu ve škole? Však ji někteří rodiče svým chováním dítěti vlastně posvětí…

Že násilí vše vyřeší

Když někdo dělá něco, co se druhému nelíbí, prostě odpovíme násilím. To je hodně zvrácená myšlenka, nemyslíte? Jenže tělesné tresty takhle vlastně fungují. Žádné vysvětlování, ale pár pořádných ran a je po problému (což ovšem ve skutečnosti není).

Že rodičů je třeba se bát

Zatímco generace našich babiček a dědečků měla ze svých rodičů především respekt (a někdy i strach), my se snažíme vést děti k tomu, aby nám důvěřovaly a aby s námi měly přátelský vztah plný lásky. A k tomu tělesné tresty nepatří.

Že bude lepší lhát

S předchozím bodem souvisí ještě jedna věc – když se dítě bude obávat vaší násilnické reakce, kdykoli udělá chybu, naučí se, že v životě je lepší lhát. A to jistě není něco, co bychom si jako rodiče přáli. Pokud se nám dítě bude bát ze strachu svěřit, je rozhodně něco špatně.

PS: Těmi tělesnými tresty samozřejmě nemyslíme výjimečné plesknutí přes zadeček, pokud se vaše dítko například rozeběhne k silnici plné aut a vám se hrůzou zastaví srdce i mozek. Máme na mysli bití, výprasky apod. Pokud si říkáte, že s jejich pomocí už dnes rodiče své děti přece nevychovávají, vězte, že opak je v mnohých rodinách bohužel pravdou…

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053811909002286, https://www.ingentaconnect.com/content/follmer/bpmh/2009/00000005/00000002/art00007







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat