Intimní partie před a po porodu. Co se změní a co se s tím dá dělat

Těhotenství a mateřství se pojí s mnoha duševními i fyzickými změnami. Řada žen si přitom klade otázku, zda se jejich klín po narození miminka vrátí do normálu. Pokud ho i vy chcete mít jako dřív, je nutné věnovat mu pozornost!

Při porodu se cervikální a porodní kanál (vagina) roztahuje tak, aby dítě prošlo. Svaly ve vagině dostávají maximálně zabrat, a proto má mnoho žen pocit, že s porodem je jejich klín vytahaný, volný a suchý. Často se také objevuje bolest v perineu (či během sexu).

Trpělivost jako hlavní deviza

Do původního stavu se přitom pochva vrací asi tak 3 týdny po porodu, bohužel však zůstává méně pružná. Vše závisí na řadě faktorů, včetně počtu porodů, anatomie těla či genetických dispozic. Jedno je však jisté. Návrat k původnímu stavu, tedy době před narozením miminka, není jen mýtus. Klín časem znovu získává tvar i svalový tón, čemuž napomáhá i cvičení, konkrétně Kegelovy cviky.

Pokud jde o to, jak vagina bude fungovat během sexu, jedná se o individuální záležitost.  Lékaři však doporučují dodržovat nejméně šest týdnů po porodu klidový režim – bez pohlavního styku. Pokud se po uplynutí této doby objeví bolest, mělo by se k tomu přihlédnout. Než se vše vrátí do normálu téměř na 100 procent, může uběhnout šest měsíců (i déle). Je důležité naslouchat vlastnímu tělu! A jak je to s řešením nejčastějších problémů?

Širší vagina

Gynekologové říkají, že vagina po narození miminka může působit širším dojmem, než tomu bylo dříve. Leckterá žena se cítí otevřenější, uvolněnější a měkčí. Patříte k nim? Pak věřte, že je to normální. Posilujte pánevní dno a vaginální svaly a nedělejte si hlavu z inkontinence, která je taktéž běžná.

Suchost klína

Ani suchý klín není nic neobvyklého. V podstatě je to důsledek nižší hladiny estrogenu (v porovnání s těhotenským obdobím). Stav se obvykle zlepší, jakmile přestanete kojit. Pak se totiž hladiny estrogenu vrátí na původní úroveň. Do té doby používejte lubrikační gely.

Bolestivost a stehy v perineu

Po porodu můžete trpět bolestmi v příslušných oblastech. Gynekologové a porodníci se shodují, že na snížený komfort klína či perinea si ženy stěžují až 12 týdnů po narození miminka. Den ode dne je to však lepší. Vnitřní stehy se vstřebávají, ty ostatní postupně samy vypadávají. Je-li však situace nesnesitelná, požádejte svého gynekologa o řešení.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat