Vyzrajte na své malé nejedlíky

08.03.2021 | Děti a rodina

„U plného talíře ještě nikdy žádné dítě hlady neumřelo,“ říkávaly naše babičky a měly pravdu. Nicméně každá matka určitě zná ten pocit naprostého zoufalství, kdy svému děťátku nabízíte už třetí jídlo a ono stále dokola s nakrabaceným nosíkem odmítá jíst. Když se to opakuje den za dnem, začne mít mnoho rodičů obavy, aby se jejich dítě netrápilo hlady.

Jak to ve skutečnosti je?

Jídlo musí bavit

Věřte nebo ne, šedá hrachová kaše vaše robátko příliš nenadchne. Snažte se, aby byly pokrmy, které dítěti nabízíte, pestré, barevné i chutné. Připravujte je tak, aby je dítě mohlo jíst samotné, zeleninu krájejte na nudličky, maso na malé kousky, aby je dítě mohlo samo napichovat. Z jídla můžete vytvářet i různé obrázky a figurky, dozajista budete mít větší šanci na úspěch.

Včera mňam a dnes fuj?

Včera ráno vaše děťátko spokojeně usrkávalo kakao k snídani a dnes předstírá, že se pozvrací, jestli ho jen položíte na stůl? I to se stává a poměrně často. Odmítá-li dítě nějakou potravinu, kterou dříve běžně jedno, nejedná se často o dlouhodobé rozhodnutí. Důležité je neustupovat a nevyřazovat ji z jídelníčku definitivně, jinak si zaděláte na problém, kdy dítě bude ve svém výběru potravin pokračovat tak dlouho, dokud nebude jíst například pouze sušenky a banány.

Moje dítě vůbec nejí

Nejí vůbec, jí málo nebo jí méně, než sousedovic Josífek? Na tom zda dítě jí moc nebo málo ani tak nesejde. Důležité je, zda prospívá adekvátně svému věku. Rodiče často trpí představou, že jejich dítě velmi málo jí a ve strachu o jeho zdravý vývoj ho nutí do jídla. V takových situacích často dochází k tomu, že si dítě vytvoří blok a odmítá jíst.

Velikost porcí

Důležité je i to, kolik toho dítěti dáváte. Pokud před něj vždy postavíte plný talíř, o kterém dítě předem ví, že ho nesní a vy mu ještě pohrozíte, že dokud to nesní, nepůjde od stolu, nemůže to dobře dopadnout. Raději dítěti chystejte malé porce, které zvládne sníst, aniž by se přejedlo. Příjem potravy je tak mnohem snazší.

Nenutit, nehrotit, neustupovat.

V případě, že máte doma skutečně malého nejedlíka, doporučujeme obrnit se trpělivostí. Snažte se však zachovat chladnou hlavu a nikdy za dítětem neběhejte, nenuťte ho do jídla, nekřičte, nevyhrožujte mu a nevydírejte. Snažte se vždy udělat z jídla příjemný rituál a v nejlepším případě jezte společně s dítětem.  

Pokud máte dojem, že je situace skutečně vážná, můžete se obrátit na dětského psychologa, který pomůže nalézt příčinu a navrhnout řešení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat