Když máte doma notorického zapomínače

20.02.2021 | Děti a rodina

„Nemá pracovní pomůcky“, „Zapomněl jsem si klíče u kamaráda“, říkají vám tyto věty něco? Snad každému dítěti se někdy přihodí, že ztratí některou ze školních pomůcek nebo zapomene na domácí úkol. Co když se ale situace často opakuje a vás už to dohání k šílenství?

Zapomíná pracovní pomůcky

Pokud vaše dítě zapomíná přinášet do vyučování zadané pomůcky, můžete si pomoct tím, že je jednoduše nebude z tašky doma vůbec vyndávat. Další možností je nechat je trvale ve školní lavici a pro případ, že bude například trojúhelník nebo úhloměr potřebovat doma, pořídit mu druhý, který zase bude zůstávat doma. Možná se vám to jeví jako nevýchovné a neekonomické, ale věřte, že je to mnohem účinnější a ve výsledku ušetříte více peněz za pomůcky, které by se jinak opakovaně ztratily.

Ztrácí klíče

Nedávejte dítěti klíče na krk, přesto, že máte dojem, že tím nejlépe zamezíte jeho ztrátě. Klíč většinou dítěti překáží, to jej pak častěji sundává a problém je zanedlouho na světě. Mnohem lepší je připevnit klíč napevno například ke školnímu batohu. Pro tento účel jsou ideální klíčenky, které připomínají telefonní kabel. Dají se pohodlně natáhnout, aby dosáhly například z boční kapsy batohu až do zámku dveří, ale následně se smrští tak, že se pohodlně vejdou i do nejmenší kapsy.

Bodový systém

Výborným způsob, jak dítě motivovat, aby si na své věci dávalo pozor je vytvoření bodového systému. Napište na papír seznam úkolů, které musí každý den vykonat, jako například kontrola tašky, napsání domácích úkolů, příprava pracovních pomůcek atd. a ten vylepte dítěti na viditelné místo. Pokud se dokáže seznamem řídit a podaří se mu celý den na nic nezapomenout, odměníte ho jedním bodem. Dohodněte se, že za určitý počet bodů dostane odměnu nebo zážitek, po kterém touží. Tato metoda překvapivě poměrně slušně zabírá i u těch největších nepořádníků.

Na blbost se neumírá, ale bolí z ní nohy

Pokud vaše dítě neustále zapomíná například části oblečení, které si sundalo na návštěvě u kamaráda, rozhodně mu to nezlehčujte telefonátem, kdy ho požádá, aby mu zapomenuté oblečení přinesl například druhý den do školy, ale na místě dítě otočte a pošlete zpět. Pokud se situace bude často opakovat, možná bude později svědomitější, neboť koho by bavilo neustále chodit tam a zpět?

Rozbij prasátko

Pokud si vaše dítě šetří do kasičky, ale také často ztrácí své věci, ukažte mu, jak může být bohatství pomíjivé. Pokud ztratí některou ze svých věcí, zejména, pokud to není poprvé, donuťte ho vysypat kasičku a novou věc koupit ze svého.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat