Společné spaní s dítětem má své pro a proti

Spaní v posteli společně s rodiči. Je to dobře, nebo špatně? Tak jednoduše a všeobecně se tato otázka zodpovědět nedá. Ovšem vy sami se můžete rozhodnout, co je pro vaši rodinu nejlepším řešením.

Pro mnoho dětí není spaní v posteli rodičů výjimkou, ale pravidlem. V mnoha rodinách se pak z této situace stává tak zvaná hra „škatulata, hýbejte se“. Dítě přijde večer k rodičům do postele, ve které začíná být tím pádem těsno. Tatínek se přemístí a ocitne se v dětské posteli nebo na pohovce. Maminka leží na kraji postele, dítě leží šikmo přes postel, a zabírá tak celou její šířku. Tento obrázek demonstruje velmi dobře dotyčnou problematiku. Malé dítě zvládlo vytlačit své dospělé rodiče na okraj. Ukázalo jim, kdo má v jejich rodině hlavní slovo. Má to tak zůstat?

Jedna velká postel pro všechny

V některých rodinách si nemůžou vynachválit společné spaní všech členů na jedné velké posteli. Proč ne? Pokud máte ještě nějaké jiné místo v bytě, kam se uchýlit, když děti spí a vy byste si chtěli také užít chvilku pro sebe. Jedná se o lepší variantu, než když je muž vykázán jinam.

Společné spaní navíc přispívá k sjednocení spánkového režimu, a navíc kojencům zabraňuje upadnout do příliš dlouhé fáze hlubokého spánku. Právě ten totiž může být příčinou náhlého úmrtí dítěte, pokud dítě ještě nemá dostatečně vyvinuté dýchací mechanismy pro přechod z této fáze spánku do spánku lehkého.

Nejdůležitější jsou vaše pocity

Dnes panují různé názory na výchovu dětí. Pro ženu je ale důležité, aby se řídila vlastními pocity a taky potřebami svého miminka. Není asi nutné podotýkat, že každý to vnímá jinak. Někdo se s dítkem ve společné posteli nevyspí, protože se budí, nebo se bojí, že dítě zalehne. Některá maminka by naopak neusnula bez miminka, nebo miminko bez ní.

Ať tak či tak, důvěřujte své intuici a tomu, jak to vnímáte právě vy. Naslouchejte potřebám svého dítěte a sobě, je to důležitější než to, co si o společném spaní myslí někdo další. A když už jsme u názorů „zvenčí“, sluší se dodat, že odborníci na výchovu sdílejí názor, že dítě do postele patří, ale jen občas – a to maximálně do věku pěti let. Zároveň se upozorňuje na případná rizika. Nepříznivě působí například přikrývka, pokud se dítěti náhodou dostane před obličej. Při vydýchaném vzduchu totiž hrozí omezení přívodu kyslíku do mozkových tkání.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat