Moje dítě bude mít dítě

02.03.2021 | Děti a rodina

„Až vystuduje, najde dobré zaměstnání, hodného manžela a jednou budu na klíně houpat vnoučata.“ Taková je představa většiny rodičů, které vychovávají své děti, jak nejlépe to umějí. Ovšem člověk míní a život někdy nepříjemně mění.

Když vám totiž vaše nezletilé dítě oznámí, že ono samo bude brzy rodičem, většina plánů na život, který jste si pro své dítě vysnili, se rozpadne jako domeček z karet. Co v takové chvíli dělat a jak postupovat?

První emoce

Poté, co se rodiče nezletilce otřepou z prvního šoku, přichází často na řadu velká sprcha emocí. Vztek, pláč, naštvání, lítost a výčitky bývají často tím prvním, co s rodiči dítěte cloumá, ačkoli je to logické, je potřeba co nejdříve zchladit horkou hlavu a začít jednat. Možností je několik. Ať se rozhodnete jakkoli, vaše dítě by mělo být součástí výsledného verdiktu, ani pro něj totiž situace není jednoduchá.

Adopce

Je třeba si uvědomit, že neplánované těhotenství, které nezřídka končí porodem, bývá dotaženo do konce právě proto, že mladistvý rodič zažívá extrémní paniku a řeší sám v sobě, jak situaci nejsnáze vyřešit. Dlouhé otálení, někdy i s naivní představou, že nově vznikající život vyšumí do ztracena, často způsobí, že těhotenství už nelze zvrátit.

Pokud tedy na těhotenství přijdete pozdě a není již možnost podstoupení interrupce nebo jste jednoduše proti potratům, a zároveň nemáte z různých důvodů možnost se o dítě postarat, je možné přistoupit k osvojení. Pokud je nezletilému dítěti méně, než 16 let, dává souhlas k osvojení svého vnoučete sám rodič nezletilého. Pokud však dovršilo tuto hranici, je třeba k souhlasu o osvojení přizvat také nezletilého. Tyto záležitosti se řeší soudně a tento systém nelze nijak legálně obejít.

Znovu od začátku

Pokud se však rozhodnete miminko do rodiny přijmout, budete se muset připravit na mnoho papírování. Mluvíme-li o matce, která dovršila hranici 16 let, je možné, aby získala rodičovské právo a o miminko se starala. Pokud je však matka mladší, bude miminko potřebovat zákonného zástupce a tím bývá nejčastěji matka nezletilé. Na příslušném orgánu sociálně právní ochrany dětí musíte po narození dítěte požádat, abyste se mohli stát jeho zákonným zástupcem. Automaticky dítě totiž žádného mít nebude a je třeba, aby o tom, co pro dítě bude nejvhodnější, rozhodl opět soud.

Pokud se tedy stanete zástupcem miminka, máte stejně jako jiné matky nárok na pobírání rodičovských dávek. Na mateřské můžete být po celou dobu tohoto období nebo do dovršení věku 16 let vaší dcery a poté se s ní vystřídat. Vzhledem k tomu, že nikdy nepracovala, dosáhne pouze na čtyřletou variantu, kdy prvních devět měsíců po narození dítěte dostane 7800 korun, dále 3600 korun.

To nejlepší pro oba

Po narození dítěte je třeba také podat návrh na určení otcovství, aby mohl být otec zapsán v rodném listě dítěte a také návrh na stanovení výživného.

Vyřešte také studium dcery. Je možné požádat o přerušení studia nebo individuální studijní plán. O tom, zda vám v tomto případě vyhoví, rozhoduje ředitel školy. Pokud z nějakého důvodu nesouhlasí, je vhodné, abyste se o miminko postarali vy a dceru nechali dostudovat. Jedině tak si do budoucna zajistí vhodnější podmínky pro uplatnění na trhu práce a následné péči o své dítě.

Krajní možnost

Někdy se situace vyhrotí natolik, že rodiče nezletilé matky neunesou tíhu zodpovědnosti a dcery se zřeknou. Na to, že byste jí ale sbalili věci, a vyhodili ji na ulici, rovnou zapomeňte. Existují azylové domy pro nezletilé matky, kde se o ni i o dítě postarají, dokud nebude plnoletá a schopna se postavit na vlastní nohy.

Buďte tu pro ni

Navzdory tomu, že je těžké se vyrovnat s myšlenkou, že vaše dětství sotva odrostlá dcera bude sama maminkou, pamatujte, že i pro ni je situace složitá. Život se jí právě obrátil naruby v době, kdy si měla sama ten svůj teprve začít pomalu budovat. I z toho důvodu bude potřebovat vaši podporu. Nebojte se požádat o pomoc odborníky, nepřetrhejte pouta, která jako matka či otec se svou dcerou máte.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat