Nesnědeným školním svačinám v batozích bude konec

02.05.2021 | Děti a rodina

Den co den vyhazujete ze školní tašky své ratolesti rozjedené nahnilé svačiny? Jablko opět zůstalo netknuté a banán leží na dně batohu v polorozpadlém stavu? To je typický obrázek mnoha rodin, ale jak na to, aby dítě svačiny nejen jedlo, ale aby mu i chutnaly?

Krabičkou to začíná

Asi nikdo nemá chuť do jídla, když z tašky vyndá slisovaný rohlík v rozmáčeném ubrousku a potrhaném igelitovém sáčku. O to hůř, když k němu přihodíte ještě banán, který svojí typickou vůní napustí vše okolo. V restauraci vám taky nenahází jídlo na talíř, jak se jim zachce a pěkné naaranžování samo o sobě vyvolává chuť k jídlu.

Pořiďte dítěti nějakou praktickou a pěknou svačinovou krabičku. Ideální jsou takové, které jsou rozdělené na více pater nebo mističek, do kterých můžete dát různé pokrmy, aniž by se vzájemně dotýkaly a předávaly si nechtěné pachy. Především v nich jídlo bude pěkně srovnané, a i když dítě jednu z přihrádek nesní, nemusíte její obsah vyhazovat, protože se smíchal s jinou a vytvořil nejedlou směs čehosi.

Důležitá je pestrost

Mít každý den k svačině to samé je nuda. Chleba s paštikou, se sýrem, se šunkou, s máslem a zase s paštikou. Je sice hezké, že školák neumře hlady, ale s jeho chuťovými pohárky to asi také příliš nezamává. O výživových hodnotách nemůže být ani řeč. Když ale dítěti připravíte každý den něco jiného, s chutí se do krabičky podívá, jaké překvapení ho dnes čeká.

Pečivo je samozřejmě asi nejrozšířenější, neboť příprava svačin z něj je rychlá a dětem celkem chutná. Nezapomeňte ale přidat kousek zeleniny či ovoce, případně hrst oříšků, či vařené vajíčko. Fantazii se meze nekladou. A čím barevnější svačina bude, tím lépe.

Občasná „překvápka“ dítě ocení

Pokud se situace s necháváním zbytků, či dokonce celých svačin zlepší, odměňte svého potomka nějakou dobrotou. Jestliže poctivě dojídá i zdravější části jídla, klidně mu jednou či dvakrát týdně přibalte nějakou tu sušenku, kousek čokolády, bonbon nebo cokoli jiného, co mu chutná.

Ne vždy se trefíte do toho, na co má dítě chuť. Proto jej nechte o svých svačinách rozhodovat, alespoň částečně. Ptejte se ho, na co má chuť a co by chtělo k svačině dostat. Tím, že si samo určí, co bude obsahovat, se zvyšuje pravděpodobnost, že ji skutečně sní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat