Místo příkazů přenechte dětem zodpovědnost

04.04.2021 | Děti a rodina

Prosíte, přikazujete a nakonec i vyhrožujete, ale přesto se vaše ratolest odmítá zapojit do domácích prací? Mnohdy bývá příčinou odporu fakt, že děti nutíme dělat monotónní úkony, které je nebaví a k ničemu záživnému je z důvodů obav, že to nezvládnou, nepustíme.

Možná byste se divili, jak si vaše děti umějí poradit a chovat se zodpovědně, když dostanou úkol, díky kterému získají pocit, že bez nich by domácnost fungovat nemohla.

Jejich očima

Kterou část domácích povinností plní vaše děti? Vynášejí smetí, venčí psa nebo skládají prádlo? Jak dlouho by to bavilo vás? Většina rodičů přenechává dětem snadné úkoly, u kterých jsou si jisti, že se dítě nemůže nijak zranit nebo cokoli rozbít, ovšem ty většinou nebývají nijak záživné. Snaha rodiči vyhovět se pomalu mění ve výmluvy, časté „zapomínání“ úkol udělat a nakonec končí naprostou rezignací. A většinou nejen dítěte, ale i vaší. K tomu aby se dítě rozvíjelo, je potřeba trochu víc, než jen povel k vynesení odpadků. Jde také o pocit, že je dítě skutečně součástí systému.

Technika vede

Pro děti jsou nejzábavnější ty činnosti, při kterých je nutné pracovat s nějakým strojem. Ať už je to pračka, myčka nádobí, vysavač nebo žehlička, jistě budou k podobným domácím pracím shovívavější, než k obyčejnému utírání prachu nebo roznášení prádla do skříní. Nemusíte mít strach, děti jsou v oblasti techniky mnohdy mnohem chápavější, než lecjaký dospělý. Vysvětlete jim, jak se pračka či myčka ovládá a domluvte se, že to bude jejich úkolem. Ne nutně každý den, ale častěji, než tomu bylo dosud. Už jen změna a vytržení ze stereotypu činností, které se po nich vyžadovaly, přináší často velké změny v přístupu.

Důvěřujte jim

„Jdi od toho, já to radši udělám sám!“ To je jedna z nejčastějších příčin, proč děti nechtějí v domácnosti pomáhat. Když už mají snahu něco dělat, většinou ji zhatí podobný výrok některého z rodičů. Dítě se pak otráveně odloudá do svého pokoje a nemá potřebu se dál angažovat. Pokud vám nevyhovuje, jakým způsobem dítě něco dělá, poraďte mu a jděte od toho. Nechte ho, aby si se situací poradilo samo. Dejte mu prostor dokázat vám i sobě, že není k ničemu a jeho ruce jsou v domácnosti potřebným prvkem. Nechte ho, aby uvařilo večeři, i kdyby měla představovat jen chleba s máslem. Dovolte mu nakoupit podle seznamu, který sám sestaví, a poté s ním proberte, kde lze příště ušetřit nebo co by na seznamu nemělo chybět. Nechte ho vyžehlit oblečení či nakrájet zeleninu, jednoduše jim důvěřujte. Pocit neschopnosti, který v dětech často podněcují sami rodiče, je totiž ve většině případů základním kamenem v neochotě pomáhat vám.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat