Dívky z dvojčat jsou kvůli bratrově testosteronu celý život v nevýhodě

Dívky narozené jako dvojče chlapce, jsou celý život v nevýhodě. Ačkoli v děloze mají se sourozencem každý svou vlastní placentu a zárodečné obaly, bratrův testosteron působí negativně na vývoj jejího mozku. Dívka je pak v dospělosti na tom hůře v kognitivních vlastnostech a později v životě má také kvůli horším schopnostem nižší výdělky. A nejen to, negativně ovlivněna může být také její plodnost.

„Dívky, které dělohu sdílejí s dvojčetem chlapcem, mnohem vzácněji vystudují univerzitu a v dospělosti vydělávají méně než jejich bratři,“ tvrdí autoři z Northwestern University v Chicagu.

Dívky z dvojvaječných dvojčat jsou kvůli společnému vývoji s chlapeckým plodem vystaveny vyšší hladině testosteronu, takže jsou maskulizovány. Bývají agresivnější, mají větší problémy s chováním a horší výsledky ve škole. A v dospělosti také častěji potíže s plodností

„Neříkáme, že ženy vystavené těmto účinkům jsou nutně mužnější. Ale naše důkazy souhlasí s teoriemi, že pasivní vystavení testosteronu během prenatálního vývoje mění schopnost ženy se vzdělávat, její chování na pracovním trhu, a nakonec i plodnost,“ tvrdí doktor David Figlio z Northwestern University.

Unikátní dvojčata

Ačkoli se zdá, že dvojčata nejsou dneska zas takovou vzácností, ani tak nepřestávají fascinovat. A není divu! Vědci o nich totiž zjistili i řadu zajímavostí.

Tak například dvojčata nemusejí mít stejného otce. Může se stát, že pokud má žena během ovulace pohlavní styk s více než jedním mužem, mohou jejich spermie oplodnit jediné vajíčko, a tím přijdou na svět sice dvojčata, ale každá s jiným biologickým otcem. U lidí se sice jedná o naprostou vzácnost, ale i takové případy již byly zdokumentovány (zato u koček nebo psů jsou celkem běžné).

A aby toho nebylo málo, dokoce když se jedné ženě narodí současně dvě děti, ještě to nemusejí být dvojčara... Opět se jedná o velmi výjimečné a vzácné případy, ale stát se to může. Pokud žena otěhotní, ale nepřestane menstruovat (a tedy ovulovat), může otěhotnět ještě jednou. Pak se sice narodí dvě děti, ale jedno v termínu a druhé předčasně.

Máte v okolí dvojčata a nejste si nikdy jistí, které je které? Na tom není nic divného. Dokonce i když se říká, že matka své dítě pozná okamžitě mezi desítkami dalších, čerstvé maminky jednovaječných dvojčátek mohou mít s rozlišením, které je které, zpočátku trochu problémy. A jelikož jsou si díky genetice jednovaječná dvojčata podobná jako vejce vejci, je dobré se jim podívat na pupík – ten totiž stejný mít nebudou.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat