Pronikavý pláč miminek může znamenat koliku

11.04.2021 | Děti a rodina

Nemohli jste se dočkat toho, až se ten váš malý uzlíček vyklube na svět, ale představy se minuly s realitou? Miminko stále pláče a nejde ho uklidnit? Jak poznat, kdy se z normálního pláče klube něco jiného? Věděli jste, že v období prvních tří až čtyř měsíců může vaše miminko potrápit dětská kolika?

První měsíce jsou náročné pro celou rodinu. Změnit režim, naučit se všechny ty každodenní rutinní záležitosti, jako je krmení a koupání, které nakonec nejsou tak jednoduché, jak se zdá. A k tomu ten pláč. Pronikavý a hysterický pláč. Pokud je opravdu častý, trvá hodiny a projevuje se zejména 30 minut po krmení – může jít o potíže se zažíváním, konkrétně tedy o novorozeneckou koliku.

Je to kolika?

Při kolice jsou děti zarudlé v obličeji, pláčou bez zjevné příčiny a zvedají nožičky k hrudníku, aby dostaly z tělíčka přebytečný plyn. Pravá příčina koliky není známa, ovšem může to být způsobeno nadměrným polykáním vzduchu při krmení nebo špatným vstřebáním některé složky mléka, což může způsobit nadýmání.

Jak pomoci

Kolika většinou odejde samovolně kolem 4. nebo 5. měsíce. Existuje ale několik osvědčených tipů maminek, jak vašemu dítěti ulevit a zmírnit příznaky koliky:

  • Zajistěte miminku klidnou a milující atmosféru domova. Snažte se alespoň na chvíli omezit různé pochůzky či návštěvy a také hluky domácích spotřebičů, které by pro dítě mohly být stresové.
  • Dbejte na správnou techniku krmení, nezapomínejte nechat dítě vždy odříhnout.
  • Dodržujte pravidelný režim spánku, krmení a koupele.
  • Osvědčený trik je také masáž bříška – jemně po směru hodinových ručiček.
  • Chování i nošení v šátku nebo kolébání v kočárku přes den a večer teplá koupel je určitě dobrou kombinací.
  • K dobrému zažívání miminka přispějí rovněž bakterie známé jako probiotika, ty najdeme v jogurtech či kefíru. Miminku je ale můžeme podávat ve formě doplňku stravy, probiotických kapiček.

Myslete i na sebe

Pokud je to jen sebemenším způsobem možné, snažte se i vy odpočinout a poprosit třeba babičku o hlídání. Dopřejte si jedno odpoledne jen pro sebe a uvidíte, že ten klid a pohoda, která z vás pak bude zářit, se přenese i na vaše miminko.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat