Čtení pohádek dětem prospívá všem ve všech směrech

25.04.2021 | Děti a rodina

Vyprávění pohádek je magickým rituálem, který by svým dětem měl dopřát snad každý rodič. Ať už čtete z knihy, posloucháte nahrávky nebo vymýšlíte vlastní příběhy, pro zdravý vývoj dětí je podobná činnost velice důležitá. Navíc, společně strávené večerní momenty jsou nezapomenutelné a určitě se je užijete všichni.

Podporují fantazii

Poslech příběhů rozvíjí dětskou představivost, která je velice důležitá pro zdravý vývoj mozku. Nechte děti, aby se zapojily a zkuste společně vymyslet originální příběh. Například: „Barborka přišla na mýtinu a uviděla…“, co uviděla, už přenechte vlastnímu dítěti. Aktivní zapojení do vyprávění příběhů podpoří jejich koncentraci a dá prostor rozvíjení fantazie.

Logický úsudek

Pohádky jsou plné kouzel a magických bytostí. Cokoli je možné a nic není nemožné. Přesto se však děti poslechem podobných příběhů učí poznávat rozdíl mezi realitou a fantazií, samozřejmě s vaší pomocí. Pokud vyprávíte příběh o létajícím Čestmírovi, je vhodné dítě upozornit, že po přičichnutí ke květině a skoku z okna nahoru nepoletí, i když představa je to krásná.

Zklidnění před spánkem

Vyprávění pohádek před spaním je vhodné také pro celkové zklidnění a uvolnění před usnutím. Při poslechu příběhů v bezpečí vlastní postýlky dochází ke zklidnění tepu, uvolnění svalů a veškeré myšlenky dítěte se stočí pouze na obsah vyprávění. Děti většinou usínají rychleji, mnohdy ještě před koncem příběhu.

Společnost rodičů

Společnost rodičů při usínání si přeje snad každé dítě. Pocit bezpečí a kontakt s rodičem je nejlepším prostředkem uvolnění, který můžete svému dítěti nabídnout pro záruku kvalitního a spokojeného spánku.

Zlepšují soustředění

Pohádky a příběhy zlepšují koncentraci dětí. Můžete je zkusit podpořit vložením nějakého nesmyslu do jinak známé pohádky, například, že Karkulka snědla vlka a ne naopak. Pokud si vaše dítě všimne, nejspíš vám to dá najevo hlasitým smíchem, pokud ne, upozorněte ho, aby lépe poslouchalo. Po skončení pohádky se dítěte ptejte, o čem byla, kdo se jak jmenoval a co dělal.

Slovní zásoba

V neposlední řadě četba a vyprávění rozšiřují slovní zásobu dítěte a chápání nejrůznějších slovních obratů, což se mu v životě bude velice hodit. Nebraňte se ani knihám s odbornějšími či neznámými výrazy, vždy je jen dítěti vysvětlete.

Dobro vs. zlo

Pohádky učí děti rozlišovat mezi dobrem a zlem, ať už jde o lidský charakter nebo činy. Pokud z příběhu plyne nějaké ponaučení, vždy se dítěte ptejte, zda příběh pochopilo, kdo byl špatný, kdo zlý a co z pohádky plyne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat