Vypravování školáků bez hektických scén

07.06.2021 | Děti a rodina

Každý večer se děsíte rána a každé ráno to u vás taky vypadá jako na bojišti? To je typický obrázek většiny rodin. Přitom stačí dodržovat jen pár pravidel.

Dejte si na čas

Ranní hygienu, snídani, oblékání a odchod do práce či školy lze jistě stihnout za půl hodiny. Mnohem lépe ale uděláte, nastavíte-li si budíka ještě o půl hodiny dříve. Nejen, že získáte více času na přípravu, ale budete mít také možnost připravit se v klidu a bez panických záchvatů, že něco zapomenete či nestihnete.

Úkoly přidělujte v bodech

Zapomeňte na to, že vás některé z dětí bude po ránu naplno vnímat. S největší pravděpodobností půjdou informace jedním uchem tam a druhým ven. Věty typu „uvař si ten čaj a než si namažeš chleba, tak se učeš a vyčisti si zuby,“ ani nezkoušejte. Pro klidné ráno bez neustálého opakování zadaných úkolů dejte přednost stručnosti a jasným povelům či otázkám – „Jste umytí? Najedení? Nachystaní? Tak jdeme!“

Příprava

Nenechávejte přípravu na ráno. Večer si nachystejte vše, co budete potřebovat. Nic vám neusnadní ráno tak, jako nachystané komínky s oblečením, připravená školní taška dětí, svačiny v lednici a vše ostatní na jednom místě. Tím se dostáváme k dalšímu bodu.

Stejná místa

Naučte sebe i děti ukládat určité předměty na určitá místa. Vyhnete se tím rannímu pobíhání po domě a hledání ztracených věcí. Také tím eliminujete hádky o tom kdo co kam uložil.

Každý má svoji roli

Každý člen domácnosti by se o sebe měl umět postarat sám, samozřejmě s přihlédnutím k věku. Starší děti by si měly umět nachystat své oblečení, připravit školní tašky a bez nutnosti připomínání provést všechny úkony ranní hygieny. Není důvod, aby vše zůstávalo na jednom z rodičů. Klidně sepište seznam úkolů a pověste ho třeba na lednici. Systém je skvělým pomocníkem.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat