Plenka na kočárku je jednou z letních chyb maminek

Začínající léto je pro většinu z nás příjemným obdobím roku. Kromě zábavy a odpočinku však s sebou přináší i jisté nástrahy. Úpal z teplého počasí hrozí každému, hlavně našim milým ratolestem. Věděli jste, že dětský organismus se oproti tomu dospělému přehřeje až pětkrát rychleji? Nepodílejte se na něm. A taky nedávejte plenku na kočárek!

Podceňovat sílu vysokých teplot vzduchu se nevyplácí, a to hlavně u dětí. Jedním z rizik, které jim hrozí, je například úpal. Vzniká přímým slunečním zářením na nechráněnou hlavu a zátylek. Projevuje se zvýšenou tělesnou teplotou, bolestmi hlavy, povrchním a zrychleným dýcháním, rychlým pulsem a nevolností. Podívejte se proto, na co všechno je potřeba myslet, v souvislosti s vašimi nejmenšími a letními vedry!

Nezakrývejte kočárek dekou či jinou těžkou látkou!

Deka, plena či jiná tkanina jako ochrana dítěte v kočárku před sluncem nebo hmyzem? Chyba, kterou dělá spousta maminek, které si nejsou vědomy, jak rychle může dojít k přehřátí jejich děťátka. Teplota v kočárku překrytém látkou totiž mimořádně rychle stoupá a to až o hrůzostrašných patnáct stupňů oproti vnějšímu vzduchu! Tak co, ještě stále to považujete za dobrý nápad?

Dbejte na pitný režim

Ať už jste uvnitř nebo venku, vaše dítě jednoduše potřebuje vodu, a ne málo. Řeč je však o čisté a neperlivé vodě – ne o různých přeslazených limonádách, z nichž jsou dítka ještě žíznivější. Snažte se, aby si ratolest osvojila zvyk popíjet vodu při jakékoli činnosti a k pití ji neustále pobízejte, přestože nevykazuje známky žízně. V případě miminek nezapomínejte na nutnost častějšího kojení. U dětí krmených náhradní mateřskou výživou je vhodné nabízet i čistou vodu. A jak se chovat při cestování?

Pozor na horký vzduch!

Předtím, než nastoupíte do stojícího a rozpáleného auta, udělejte vše pro to, abyste interiér auta vychladili alespoň o pár stupňů. V opačném případě hrozí teplotní šok nejen vám, ale především vašim nejmenším. Klimatizaci nastavte tak, aby studený vzduch probudil na čelní sklo, ne přímo na tělo vašeho potomka. Je však třeba myslet i na další pravidla.

Nevystavujte batolata přímému slunci

Myslete na to, že maličké děti na slunce skutečně nepatří. Pokud už jste s batoletem venku během horkého dne, určitě ho nevystavujte přímým slunečním paprskům! Děti do dvou let ještě neumějí regulovat svou tělesnou teplotu. V opačném případě riskujete přehřátí organismu děťátka. Napadlo vás, že pomůže něco studeného? Ještě zadržte!

Jak je to s ledem?

Voda (a nápoje obecně), kterou pijí vaše děti, má mít pokojovou teplotu – vlažná totiž v konečném důsledku osvěží mnohem účinněji než studený nápoj. Není to však jen o osvěžení. Studená voda či dokonce nápoj s ledem určitě není to pravé ořechové pro dětský organismus. Zbytečně nahráváte zažívacím potížím, bolestem v krku a břicha.

Trvejte na pokrývce hlavy

Ať už váš potomek chce nebo ne, na slunce ho bez kloboučku nebo kšiltovky rozhodně nepouštějte! V opačném případě stačí chvilka na přímém slunci a úpal jako hrom je na světě. Pokrývka musí zůstat na hlavě i při pobytu ve vodě. Právě voda totiž přitahuje sluneční záření mnohem intenzivněji. A jak co když už je na prevenci trochu pozdě?

První pomoc při přehřátí organismu

Postiženou osobu je třeba ihned ochladit přemístěním do chladnějšího prostředí a podat jí po malých doušcích čistou vodu. Do té je vhodné přidat i lžičku kuchyňské soli a minerály, zabrání se tak pocení, průjmu či zvracení. Úpal ohrožuje život člověka, proto každému po poskytnutí první pomoci zajistěte převoz do nemocnice. Nejvíce ohroženy jsou malé děti, starší lidé či lidé se zdravotními problémy.

Zdroj: kidshealth.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat