Když dítě pozře něco z nejběžnější domácí chemie

18.07.2021 | Děti a rodina

V domácnosti každého z nás se nachází mnoho nebezpečných věcí, které mohou v krajních případech ohrožovat zdraví, nebo dokonce život našich dětí. Vynalézavé dítko si mnohdy poradí i se zdánlivě bezpečnými uzávěry. Jak se chovat v případě, že vaše dítě pozře něco, co by pro ně mohlo být nebezpečné?

Čtěte!

Ať koupíte cokoli, vždy čtěte složení na obalu. U zvlášť nebezpečných látek je na etiketě uveden postup v případě otravy a také telefonní číslo toxikologického centra, na kterém vám poradí, jak máte dále postupovat.

Volejte!

Ať už je to obyčejný prostředek na mytí nádobí nebo silná chemie, nikdy neváhejte a volejte lékaře. Dětský organismus je velice choulostivý a v případě požití jakéhokoli chemického prostředku jde doslova o minuty. Pokud víte, co dítě pozřelo, informujte o tom operátora záchranné služby, který vás bude navigovat, jak s dítětem zacházet.

Nepanikařte!

I když se to snáze řekne, než provede, snažte se zachovat klid a neděste sebe ani své dítě. Rozrušení dítěte může jen urychlit účinky chemikálií a prostup organismem by byl téměř okamžitý. V případě, že nevíte, co dítě snědlo nebo vypilo, nesnažte se vyvolávat zvracení. Opětovný prostup již jednou podrážděným ústrojím by mohl mít za následek ještě závažnější poškození.

Jestliže jste si jisti, že nedošlo k požití saponátu nebo jiné pěnivé látky, podejte dítěti co nejdříve velké množství čisté vody.

Jak takovým situacím předcházet?

Jednoznačně nejúčinnější je takové prostředky nekupovat. Někdy to bez nich v domácnosti jde ale jen stěží. Snažte se tedy vybírat takové, které mají bezpečnostní uzávěry a uchovávejte je v zabezpečených skříních nebo místnostech, do kterých děti nemají přístup.

Dávejte si pozor i na chemii, kterou míváte na zahradě a ukliďte ji z dosahu dětí.

Nikdy nepřelévejte chemikálie do lahví od limonád nebo jiných nápojů! To je totiž nejčastější důvod, proč u malých dětí dojde k záměně a následné otravě. Nevěřte ani tomu, že se dítě přeci nenapije něčeho, co tak odporně páchne. Malé děti nedělají rozdíly a zápach nevnímají stejně jako dospělí.

Vždy mějte po ruce telefonní číslo na toxikologickou stanici nebo alespoň záchrannou službu.

Zdroj: kidshealth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat