Dítě chce na zkušenou do zahraničí: Co zařídit a na koho se obrátit

16.07.2019 | Děti a rodina

Koho někdy nezlákala vůně tajemných dálek? Někdo své snění touží proměnit v realitu a nezřídka to bývá právě tehdy, kdy ukončí studium střední či vysoké školy. Výjimkou ale nejsou ani starší ročníky, nebo naopak ty mladší, které studium ve své rodné zemi touží skloubit s pobytem v zahraničí a rozšířit tak své jazykové schopnosti. Jak v takovém případě postupovat, aby byl přesun a pobyt co nejhladší?

Sbírejte informace

To, co byste měli udělat jako první, je nasbírat co nejvíce informací. Nesahejte po první nabídce, která se namane, ale vše si pořádně prověřte. Pátrejte po internetu, v recenzích, zajděte na veletrh zahraničních škol atp.

Zjistěte nejen náležitosti týkající se samotného studia, bydlení či pracovních nabídek, ale zaměřte se i na samotnou polohu města, kulturu, dostupnost lékařských a informačních služeb, pozor si dejte také na záležitosti týkající se obnovování studijního či pracovního víza a na škodu není ani zjistit, co je na rozdíl od rodné vísky v dané zemi trestné či nikoli. Vyhnete se případným nepříjemnostem.

Navštivte agenturu

Nejjednodušším způsobem, jak dostat dítě do zahraničí i zpět, je využití služeb agentury, která sjednává pracovní či studijní pobyty. Pomohou vám s výběrem školy, zaměstnání, ubytování, vyřízením pojištění i víza a v případě potíží se můžete vy nebo váš potomek vždy obrátit na přiděleného koordinátora.

Agentury jsou také často nápomocny při vyplňování žádosti o stipendium, které se vám v případě, že nemáte peněz nazbyt, rozhodně může hodit.

Vyberte ubytování

Možnosti ubytování jsou různé. Nejčastěji se však využívá ubytování ve školních kolejích nebo u hostitelských rodin, což je pro dítě mnohdy lepší. Náhradní rodina mu poskytne zázemí a oporu, podobně, jako by tomu bylo u rodiny vlastní. Škola samozřejmě disponuje nejrůznějšími poradci, komunikace s nimi není však tolik osobní a v případě, že by mělo dítě problém s adaptací, může být vliv náhradní rodiny ku prospěchu.

S čím počítat?

V první řadě je třeba vyřídit přihlášku a zařazení do konkrétní školy. Dále je nutné zajistit ubytování, ať už na koleji nebo v hostitelské rodině, vyřídit vízum, cestovní pojištění, zajistit učebnice a pomůcky potřebné ke studiu, zamluvit letenku, zajistit odvoz z letiště do cílové destinace a také založit účet, skrze který budete vaše dítě finančně podporovat, nebude-li si přivydělávat formou brigády. Pakliže svěříte své dítě do rukou agentury, nemusíte se bát, že umře hlady. Součástí studijních balíčků je i polopenze či plná penze po celou dobu pobytu.

Ceny programů se liší od délky pobytu a cílové destinace. Rok studia na britské střední škole vás přijde na zhruba 250 000 korun, pošlete-li dítě do Kanady, cena může vzrůst i o 200 000 korun. V každém případě jde ale o obrovskou a velice dobrou zkušenost, která za nemalé peníze stojí.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat