Plyšáci v dětských pokojích jsou semeništěm roztočů

24.07.2021 | Děti a rodina

Má vaše dítko v pokoji sbírku roztomilých plyšáků? Nebo ještě hůř, spí s nimi v posteli? Zbystřete! Plyšové hračky jsou často velmi opomíjenými předměty při pravidelném úklidu domácnosti a přitom jsou plné prachu a dráždivých roztočů. Jejich nedostatečná údržba může u dítěte vyvolat nepříjemné alergické reakce.

Zásobárna prachu

Nejen záclony, závěsy nebo koberce vyžadují pravidelné čištění a zbavování nahromaděného prachu. Také v plyšových hračkách je ho často více, než je pro dítě bezpečné. Přitom se jejich čištění věnujeme velice málo. Některé z nich se dokonce nedají prát vůbec. Takové byste pořizovat ani neměli.

V plyšových hračkách vzniká ideální prostředí pro množení roztočů, jejichž výkaly dráždí pokožku i dýchací cesty malých majitelů. Nezřídka se pak u dětí setkáváme s nevysvětlitelnými záchvaty kašle, slzením, ucpaným nosem, ale také s vyrážkami a v krajních případech i s oslabenou imunitou a následně neustále se opakujícími virózami. Nejen roztoči, ale také plísně, které se v plyšových hračkách snadno šíří, mohou být jednou z příčin vzniku astmatu.

Hračky raději omyvatelné

Při výběru hraček dávejte přednost těm, které lze omýt nebo vyprat. V dnešní době je výběr skutečně široký a je tedy z čeho vybírat. Když už pořizujete hračku plyšovou, ověřte si, že je možné ji prát a její velikost přizpůsobujte také velikosti vašeho bubnu v pračce. Metr vysoký medvěd sice vaše dítě potěší, s jeho údržbou to už ale bude horší.

Pravidelná údržba

Plyšové hračky by měly projít pracím cyklem alespoň jednou za měsíc. Jedině tak se zbavíte většiny prachu, roztočů a zárodků plísní. Mezitím je alespoň pravidelně vyklepávejte, větrejte na slunci či mrazu a při vysávání koberce se vrhněte i na ně.

V případě, že je vaše dítě alergik, je vhodné alespoň jednou týdně hračky strčit do pytle a uložit je na noc do mrazáku. Mráz spolehlivě zahubí i ty nejodolnější obyvatele.

Pozor i na hračky do vany!

K vodním hrátkám často patří gumové hračky, do kterých lze nasát vodu a následně ji stisknutím vystříknout zase ven. Jenže přesně takové hračky jsou semeništěm plísní, které vznikají neschopností vysychání vody uvnitř předmětu. Pokud takové hračky máte, raději se jich rychle zbavte. Než to ale uděláte, jednu z nich rozstřihněte a přesvědčte se sami, jaké „poklady“ se v jejích útrobách skrývají.

Zdroj: kidshealth.com, healthline.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat