Zaměřeno na nebezpečné plavecké pomůcky pro děti

20.07.2021 | Děti a rodina

Pořídili jste dítěti rukávky, vestu, nafukovací kruh nebo jiné plavecké pomůcky a doufáte v jejich pozitivní efekt v případě nouze? bohužel, některé z nich mohou mít zcela opačný účinek. Dávejte si pozor, za jakých okolností pomůcky používáte a nikdy nenechávejte dítě bez dozoru!

Zrádné „nafukovačky“

Nejrozšířenějšími plaveckými pomůckami jsou bezpochyby nafukovací křidélka a kruhy. Bohužel z hlediska bezpečnosti nejsou ani trochu vhodné, jelikož se snadno protrhnou. Nejsou dokonce vhodné ani k samotné výuce plavání. Především křidélka neumožňují dítěti zaujmout správnou plaveckou polohu, ve které by se měly při plavání bez jakýchkoli záchranných prostředků nacházet. V momentě, kdy dítě učíte nejprve plavat s křidélky a následně mu je sundáte, začínáte v podstatě od nuly.

Divoké řeky a tobogany

Do divokých řek, toboganů, klouzaček a jiných atrakcí, skrze které proudí voda, nikdy dítěti rukávky ani kruh nedávejte. Raději ho pevně držte a sjíždějte je společně s ním. V atrakcích tohoto typu totiž dochází při použití záchranných pomůcek k opačnému efektu. Silný proud vody stáhne dítě ke dnu a díky nafukovačkám, kterými je „zabezpečeno“ pohání malého neplavce před sebou. Nemá šanci se ode dna sám dostat.

Na lodi jedině vestu

Pokud se chystáte s dítětem sjíždět řeku nebo se jen projet na lodičkách, oblečte mu záchrannou vestu, ale nikdy jej neuvazujte k lodi. Možná se divíte, že vás na takovou samozřejmost upozorňujeme, ale lidé jsou schopni napevno v lodi ukotvit i autosedačku s kojencem. Ten do lodi nejenže nepatří, ale už vůbec ne bez záchranné vesty a k tomu připoutaný v něčem, co půjde ke dnu jako první, nebo zůstane připoutáno k převrácené, odplouvající lodi. Vesta by ale opět neměla být nafukovací, nýbrž certifikovaná nebo zapůjčená současně s lodí, kde takové mají.

Raději pás nebo žížalu

Pro výuku plavání je ideální pěnový pás, který dítě udrží na hladině, ale nebrání mu v přirozeném plavání. Další možností je použití takzvané „žížaly“, kterou má dítě provlečeno v podpaží a drží horní část těla nad vodou.

Zdroj: kidshealth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat