Záchrana tonoucího dítěte krok za krokem

Sedíte na koupališti nebo na břehu moře, opalujete se a v tom slyšíte od vody dětský křik. Začalo se topit dítě! Víte, co dělat?

Bohužel, každý rok se stane, že se někdo utopí. Ať už dospělý člověk, nebo malé dítě. Tušíte, jak poskytnout první pomoc tonoucímu? Mnoho lidí o tom nemá ani ponětí, a když se někdo dostane do takové situace, začne panikařit. Přitom jde většinou o vteřiny. Pravda je dokonce taková, že podle odborníků jsou rozhodující první tři minuty! To je doba, po kterou dokáže průměrný člověk vydržet pod hladinou. U dětí je to však samozřejmě méně.

Po překročení této hranice dochází k nevratnému poškození mozku. Při záchraně je tedy v první řadě nezbytné zachovat si čistou hlavu. Dobře si zapamatujte tyto rady, můžete tak předejít zbytečné smrti!

PET lahev i stabilizovaná poloha

Vždy pamatujte na svou bezpečnost. Máte-li možnost cokoli do vody hodit, udělejte to. Prázdná 1,5litrová PET lahev unese až sedmdesát kilo!

Připlavte zhruba 2 metry od tonoucího a podejte mu záchranné pomůcky. Jestliže je nemáte, počkejte, dokud dotyčnému nedojdou síly, teprve poté se k něm

u přibližte. Toto je velmi důležité, protože topící se člověk vám v panice může ublížit!

Po vytažení na břeh postiženého položte na bok, aby mohl vykašlávat přebytečnou vodu. Poloha na zádech nebo na břiše je zcela nevhodná! Následně přivolejte pomoc – ať už v podobě plavčíka, rychlé služby nebo zvědavých lidí okolo. Je-li osoba v bezvědomí, je třeba uložit ji do stabilizované polohy. Při zastavení dýchání okamžitě začněte s resuscitací.

Jak postupovat při oživování dítěte?

Nezapomeňte na skutečně velký rozdíl mezi oživováním dítěte a dospělého člověka. V případě resuscitace u těch nejmenších začnete pěti úvodními vdechy, následně 30x stiskněte hrudník, přejděte na 2 vdechy a celé to opakujete, dokud se dítě neprobudí. Vydechujte jen obsah vašich úst, nikoli obsah plic, jako je tomu v případě dospělé osoby.

Rozhodující je také to, zda se jedná o slanou či sladkou vodu. Vdechnutím sladké vody, kdy je krev slanější než voda, se vdechnutá tekutina vstřebává do krevního oběhu, ničí plicní sklípky a dochází k otoku plic. Krev se neokysličuje, člověk se dusí. Vdechnutím slané vody, která je naopak slanější než krev, dochází k prostupů krevních tekutin a bílkovin do plic a jejich následnému otoku.

Nutnost hospitalizace

Krev nemůže být okysličována, postižený se dusí, vykašlává zpěněnou krev a upadá do bezvědomí. Tonutí ve slané vodě je tedy mnohem horší a progresivnější! U postiženého, který vdechl slanou vodu, byť je bez příznaků, musí dojít k hospitalizaci na několik dní. Pacient je až 72 hodin ohrožen tak zvaným sekundárním tonutím, kdy dochází k utopení i několik hodin po vytažení z vody!

Zdroj: https://www.parents.com/baby/safety/outdoor/first-aid-for-drowning/, https://www.sja.org.uk/get-advice/first-aid-advice/breathing-difficulties/child-drowning/, https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/1L2dJ3KQsjJPXdZ4Vp3jckh/what-to-do-if-someone-is-drowning







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat