Podle čeho vybírat první hudební nástroj pro své dítě

01.09.2021 | Děti a rodina

Jaký hudební nástroj vybrat pro vaše dítko? Správná volba závisí nejen na tom, který nástroj je blízký rodiči, ale také na tělesných proporcích dítěte a fyzické zdatnosti. Základem všeho je ale vlastní zájem vašeho potomka.

Do pěti let

Předškolním dětem nic nebrání začít s hudební výukou již v tomto útlém věku. Než se ale vydáte pro konkrétní hudební nástroj, je vhodné jej zapsat do přípravného kurzu hudební výchovy, kde je dítě nejprve seznámeno s hudbou obecně. Učí se zde rytmu, třeba i formou zábavných her, seznamují se s jednotlivými nástroji a zpívají jednoduché písničky. V závěru samotného kurzu většinou dítě již tíhne k nějakému konkrétnímu nástroji, na který se posléze může začít učit.

Od pěti do sedmi let

V tomto období jsou nejvhodnějšími nástroji zobcová flétna, klavír nebo bicí. Zobcová flétna nebývá v pozdějším věku příliš vyhledávaným nástrojem, nicméně je vstupenkou do světa jiných, složitějších dechových nástrojů, na které mladší děti nemají ještě dostatečné fyzické vlastnosti, které jsou pro rozeznění, například saxofonu, nutné.

Od sedmi let

V sedmi letech je dítě již dostatečně vyvinuté i v oblasti jemnější motoriky, tudíž je možné zařadit na seznam doporučených hudebních nástrojů také kytaru, housle či akordeon. V tomto období je možné začít v podstatě s jakýmkoli nástrojem, jelikož i jejich nejmenší varianty dosahují maximální velikosti tak, aby je „uhrálo“ i takto malé dítě.

Netlačte na pilu

Přestože je vaše dítě možná již vyzrálé po fyzické stránce, nemusí být připraveno psychicky. Snažte se tedy posuzovat situaci individuálně. Jestliže má dítě problémy se čtením, špatně zvládá stresové situace nebo se mu hra na nástroj příčí, zkuste ještě rok počkat. Každý člověk je jiný a některé děti by prostě raději kopaly do míče, než foukaly do flétny.

Jestliže vy sami hrajete na některý hudební nástroj, neprosazujte si za každou cenu, aby dítě hrálo na ten stejný. Nechte ho, aby si samo vybralo, kterému se bude věnovat. Totéž platí i pro výuku. Nenuťte dítěti vlastní rady. Tuto výsadu přenechte učiteli.

Zdroj: https://musicaustralia.org.au/discover/parental-engagement/choosing-an-instrument-for-your-child/, https://www.rochesterconservatory.com/2019/11/22/how-to-choose-the-right-instrument-for-your-child/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat